Är du redo för den stora börskraschen?

Publicerad: 25. oktober 2022

Är du redo för en extrem börsnedgång? Om börsen faller lite mer under de närmaste veckorna kan det mycket väl vara “game over” och vi kan stå inför en nedgång som är kusligt lik den under finanskrisen 2008.

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här

På daytrading.se har vi analyserat dagens rörelser på aktiemarknaden med de som var under finanskrisen 2008/09. Likheten är tyvärr slående: De nervösa rörelserna i aktiekurserna vid den tiden matchar med stor noggrannhet rörelserna i dagens aktiemarknad. Om likheten fortsätter står vi inför en extrem nedgång under de kommande månaderna (se grafen längre ner i artikeln).

Michael James Burry gjorde en förmögenhet på att blanka marknaden under finanskrisen 2008. Nu varnar han återigen för enorma fall framöver.

Naturligtvis kommer historien aldrig att upprepa sig exakt på samma sätt som 2008 eftersom svagheterna i systemet är helt andra: 2008 kollapsade Lehman Brothers och stora delar av finanssektorn på grund av ohälsosamma lån och för hög hävstång. Men den här gången står vi inför krig, energikris och mycket hög inflation. Speciellt inflationen tvingar centralbankerna att höja räntorna och det hotar nu att krossa de företag och länder som bara överlevt på grund av låga räntor och därmed fått tillgång till billiga lån.

De stora amerikanska indexen är redan nere med cirka 20% från toppen och i Europa ser det också dystert ut med både det svenska OMX30-indexet och det stora tyska DAX-indexet som båda har fallit drygt 20% från deras toppar.

De stora aktieindexen befinner sig alltså redan i en så kallad björnmarknad och det finns en allvarlig risk för ytterligare nedgång. Detta sker samtidigt som valutakurser över hela världen har börjat bete sig ovanligt. Den amerikanska dollarn fortsätter att öka, samtidigt som både den europeiska euron och särskilt den japanska yenen visar olycksbådande svaghetstecken.

Just nu är investerarnas största rädsla de så kallade “systembrotten”. Denna typ av intrång avslöjar faktiska fel i de finansiella systemen och det sker vanligtvis just när företag och länder är under press på grund av en dålig ekonomi.

Det var mycket nära att gå fel för några veckor sedan i England, när den före detta premiärministern, Liz Truss presenterade en statsbudget som inte tog hänsyn till galopperande inflation. Det skickade omedelbart det brittiska pundet i en nedåtgående spiral, medan den upplåning som den brittiska regeringen behövde för att finansiera skattesänkningarna började skjuta i höjden. Internationella valutafonden (IMF) fick helt ovanligt utfärda en varning till den brittiska regeringen samtidigt som den amerikanska centralbanken anklagade britterna för att “öka osäkerheten i den globala ekonomin”.

Vill du daytrada? Vi rekommenderar tradingplattformen Markets.comKlicka här

På samma sätt har det förekommit rykten om den kritiska kapitalsituationen och likviditeten för den schweiziska storbanken Credit Suisse, vilket har ökat osäkerheten kring bankaktier i hela Europa.

Aktiemarknaden 2008 jämfört med idag

På daytrading.se har vi jämfört situationen på aktiemarknaden 2008 med situationen idag baserat på teknisk analys. Ta en ordentlig titt på ovanstående graf över det stora amerikanska aktieindexet S&P 500. Den gula grafen visar utvecklingen 2008 och den svarta grafen visar den preliminära utvecklingen 2022. Som kan ses är upp- och nedrörelserna kusligt lika till varandra och om trenden fortsätter kommer börsen snart att bryta ner söder ut. Före detta ska det dock ske en mindre uppgång, vilken kan vara den som är igång just nu.

Tidsperioden är inte exakt densamma för de två graferna, då rörelserna är betydligt snabbare idag jämfört med 2008. Men masspsykologin framträder tydligt på kursgrafens rörelser och de ser otvivelaktigt ut att påminna om dem som var i 2008.

I båda fallen sker stora fall på börsen, varefter så kallade retracements inträffar, kännetecknande för snabba uppgångar. Under en sådan period kommer de optimistiska investerarna att tro att nedgången är över, men istället för att fortsätta uppåt kommer det plötsligt en ny nedgång som skickar börsen ännu längre ner.

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här

Under 2008 skedde en sådan rörelse 4-5 gånger innan investerarna slutligen gav upp och börsen föll dramatiskt. Den slående likheten med 2008 har redan uppmärksammats av hedgefondförvaltare runt om i världen. Bland annat av Lance Roberts, som är chefsstrateg på amerikanska RIA Advisors och flitig kommentator på bland annat Bloomberg, CNBC och den stora finanspodden Wealthion. I den senaste analysen på Wealthion förklarar Lance Roberts:

“Jag är inte tokig i analogier, för historien upprepar sig aldrig riktigt. Men det är verkligen konstigt att se att kursen idag rör sig på exakt samma sätt den här gången som 2008. Om analogin ska fortsätta så kommer vi att ha en rörelse fram till slutet av oktober och då kommer det att bli en händelse som innebär att vi kommer att få se ytterligare kraftiga prisfall”, förklarar han.

Ingen vet ännu allvaret i denna kris, men diagrammet nedan visar hur långt börsen kan falla om den liknar tidigare kriser. För närvarande är det stora amerikanska indexet S&P 500 ned ca. 20% från sin topp, men det är inget emot andra kriser: Under Wall Street-kraschen 1929 föll marknaden med 86%, och under finanskrisen 2007/08 föll marknaden nästan 57%.

Det är inte troligt att denna kris kommer att nå samma omfattning som då – inte alls. Men en nedgång på 10-20% från nuvarande kurser är inte alls otroligt. Detta skulle innebära stora förluster och kanske till och med konkurser.

Om man analyserar björnmarknader sedan kraschen 1929 har det tagit i genomsnitt 18,6 månader från topp till botten i en björnmarknad. Det finns dock en tendens att björnmarknaderna under de senaste decennierna har kortare varaktighet än förr i tiden. Prisfallet har i genomsnitt varit 38% sedan 1929. Om man överför detta till dagens läge skulle marknaden behöva gå ner 17% ytterligare och hålla i sig cirka 9 månader längre för att motsvara en genomsnittlig björnmarknad. Nedan följer en översikt över några av de största björnmarknaderna under perioden:

Så kan du själv handla i nedgången

I juli och augusti i år steg börsen kraftigt, även om kurserna fortfarande var i en generell nedåtgående trend. Många investerare såg ljuset och kastade sig in i marknaden i hopp om att räntorna skulle fortsätta att stiga.

Men på daytrading.se varnade vi för en så kallad bulltrap (en kraftig uppgång innan ett ännu större fall), och i en artikel från den 16 augusti med rubriken “3 tecken på att börsen ska ner härifrån” identifierade vi prisnivån på 4300 USD i S&P 500 som den punkt där kursen återigen skulle vända ner.

Det skedde med osviklig säkerhet: priset slog till 4325 USD och föll sedan 17%.

I dessa dagar kan marknaden vara i färd med att göra en ytterligare så kallad “bulltrap” och detta passar även med rörelserna från 2008 (Se grafen över kursutvecklingen idag kontra 2008). Då gjordes upp till fem försök att komma upp från botten innan marknaden slutligen kapitulerade. Om historien upprepar sig står vi just nu inför det sista försöket att resa oss innan det sista och största fallet väntar.

Som daytrader kan du försöka nå nästa lilla topp, som enligt teknisk analys kan nå runt 4000 USD i S&P 500. Här kan du använda en CFD för att korta marknaden och därmed tjäna pengar på ett eventuellt fall.

Om priset bryter över den gamla toppen på 4300 USD i S&P 500 har det tekniska mönstret förändrats totalt och då bör man vara försiktig med att korta marknaden.

Vill du daytrada? Vi rekommenderar tradingplattformen Markets.comKlicka här

Som alltid när du försöker att korta marknaden så var försiktig. Att korta med CFD innebär oftast att du handlar med hävstång och det kan snabbt bli dyrt om marknaden fortsätter i fel riktning. Om du träffar rätt kan du däremot tjäna mycket pengar.

En av de största blankningslegenderna är Michael James Burry som blankade bostadsmarknaden inför den stora nedgången under finanskrisen. Filmen “The Big Short” handlar delvis om Burrys agerande under denna period. Han blankade marknaden trots många varningar, men till slut visade sig Burrys analys vara korrekt: marknaden kollapsade och Michael Burry gjorde en personlig vinst på 100 miljoner dollar och en vinst till sina återstående investerare på mer än 700 miljoner dollar.

Även denna gång är Burry redo att blanka marknaden. Nyligen sålde börslegendaren i stort sett alla sina aktier och skrev en kort men olycksbådande tweet på sin Twitterprofil: “The madness is back”.

Spread the love