3 tecken på att börsen ska ner härifrån

Publicerad: 16. augusti 2022

Räntan stiger, brinnande energikris, kassaflödena torkar ut och försörjningskedjor bombas i bokstavlig mening. Det finns inget stopp på de dåliga nyheterna från världen men trots det har börsen gått upp under sommaren. Det amerikanska indexet S&P500 har i skrivande stund stigit ca. 18% från botten.

Är det nu hög tid att hoppa in i marknaden igen?

S&P500 föll nästan 25% under våren och är inne i björnmarknads-territorium. I den här typen av marknader är det normalt med starka motreaktioner, likt en sådan vi har sett de senaste veckorna. Tyvärr kan den här typen av ökningar snabbt utvecklas till fällor, så kallade bulltraps.

Är den nuvarande börsuppgången en bulltrap?
Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här

Dessa fällor uppstår när riskvilliga investerare rusar in i marknaden för att komma in i uppgången så tidigt som möjligt. De tror på fortsatta ökningar och hoppas att de har “fångat botten” men istället fångas de ofta tyvärr själva i ännu en nedgång. Ingen vet ännu om den nuvarande uppgången är en bulltrap, men som nämnt är det inte på något sätt ovanligt att se kraftiga ökningar i en björnmarknad.

Detta hände till exempel under finanskrisen 2007/08 då det skedde flera större uppgångar på väg mot den djupa botten i mars 2009. De flesta av de tillfälliga stigningarna under den stora nedgången var mellan 15-20%. Som nämnt är S&P 500 uppe ca. 18% i skrivande stund.

Den första stora motreaktionen kom i 2008 i den första delen av den kolossala nedgången. Kursen fortsatte först ner efter att den nosat på Fibonacci retracement-nivån 61,8 %. Det såg ut så här:

Om du ser på S&P500 idag ligger den samma Fibonacci-nivån i området runt 4370:

Gå lång eller kort? Vi rekommenderar tradingplattformen Markets.comKlicka här

Dessutom kommer marknaden upp mot glidande medelvärde 40 på veckografen (glidande medelvärde 200 på dagsgrafen), som brukar agera stark motståndsnivå. Vi ser även en nedåtgående trendlinje i samma område. Zonen mellan ca. 4300-4380 i S&P500 är därför ett högintressant område att hålla koll på för en potentiell marknadsvändning. Se grafen nedan:

Ingen vet var marknaden ska på längre sikt. Kanske blir det en korrektion i en större upptrend där du kan använda möjligheten till att köpa. Eller så ska marknaden ner till nya lägstanivåer och du kan välja att gå kort. Men det är som nämnt flera faktorer som talar för att kursvändning kan ske i området beskrivet ovan.

Kort om björnmarknader

Björnmarknader tenderar historiskt att inträffa under konjunkturcykelns sammandragningsfas och varar i genomsnitt cirka 16 månader. En björnmarknad definieras som en nedgång i S&P500 med mer än 20% under några månader (vanligtvis 1-3 månader).

Bland annat kan ekonomiska rapporter, geopolitiska omvälvningar, vädret och globala hälsorisker orsaka marknadsnedgångar. Men alla nedgångar är inte lika. De definieras av nedgångens storlek och varaktighet och detta är något som alla marknadsbevakare måste övervaka. Mellan april 1947 och april 2022 har det varit 14 björnmarknader, i längd från en månad till 1,7 år. Nedgångarna har varit allt mellan 20,6% till 51,9%.

Spread the love