Analys: Gigantisk köpmöjlighet i uranaktier

Publicerad: 1. september 2022

De flesta trodde nog att kärnkraften var ett avslutat kapitel. Men den nuvarande energikrisen och den tekniska utvecklingen inom kärnenergi skapar just nu en unik möjlighet för den riskvilliga investeraren. Aktier inom uran, vilket är det ämne som används som kärnbränsle i de flesta reaktorer, har redan stigit flera hundra procent de senaste åren. Nu kan de stå inför ännu en explosiv uppgång.

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här

Efter Fukoshima-olyckan i mars 2011 rasade kurserna i uranaktier. De gick sedan kräftgång i nästan ett decennium före en större uppgång påbörjades i början av 2020. Kurserna steg då flera hundra procent.

Om vi ser på ETF:en Global X Uranium, en börshandlad fond som innehåller de större globala uran-företagen, ser den ut så här på månadsgrafen:

Kursen har korrigerat sedan toppen i november 2021 och har som mest gått tillbaka ca. 50% mellan botten 2020 och toppen 2021. Att den endast korrigerat 50% är ett styrketecken och det ser nu ut som att uranaktier laddar inför ännu en uppgång. Om vi tittar på en dagsgraf kan vi se att det snart kan uppstå en fin köpmöjlighet:

Gå lång eller kort? Vi rekommenderar tradingplattformen Markets.comKlicka här

Kursen har de senaste dagarna brutit igenom glidande medelvärde 200 (MA 200), vilket är ett styrketecken. Vi ser också ökad volym samt högre toppar (divergens) på RSI.

Bryter kursen igenom motståndsnivån i 24 dollar-området är det ett kraftbesked och priset har då stor potential att gå ännu högre. 24 dollar-området är med andra ord något att hålla ögonen på den närmaste tiden.

Om kursen sedan tar ut den tidigare toppen på 30 dollar-nivån kan det bli explosivt. En riktkurs baserad på Fibonacci extension 100% ger oss kursområdet runt 42 dollar, vilket skulle innebära en kursökning på närmare 100% från dagens kursnivå.

Global X Uranium är en amerikansk ETF som även kan handlas på den tyska börsen. Där heter den Global X Uranium UCITS ETF.

Fundamental bakgrund

Du behöver inte titta särskilt länge på din värmeräkning för att inse att något är fruktansvärt fel med energiförsörjningen i Europa. I de flesta europeiska länder har el- och gaspriserna stigit flera hundra procent och i skrivande stund är det ingen som vet var priserna slutar.

Det är framför allt Rysslands president Vladimir Putin som i spåren av kriget i Ukraina har valt att straffa européerna genom att stänga gaskranarna från Ryssland. Men många anser också att Europa de senaste åren har satsat alldeles för hårt på traditionell grön energi utan att egentligen vara redo för omställningen – resultatet är att det nu inte finns tillräckligt med billig energi för alla.

Den nuvarande krisen har fått många att snegla mot en gammal bekant energikälla, nämligen kärnkraft. Faktum är att kärnkraft kan skapa billig energi i enorma mängder, samtidigt som energin är CO2-neutral och oberoende av Ryssland. Tre viktiga detaljer som i dessa dagar borde få varje europeisk politiker att slicka sig om munnen.

Visserligen lider kärnkraften fortfarande av ett smutsigt rykte sedan kärnkraftsolyckorna i Fukushima och Tjernobyl, men faktum är att kärntekniken har utvecklats enormt sedan dess och tillsammans med den rådande energikrisen kan plötsligt även mycket kraftiga ökningar ske – både i priserna på kärnenergi, men också bland de företag som för närvarande utvecklar och bygger kärnkraftverk.

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här

Som privat investerare finns det därför goda skäl att titta närmare på köp av kärnenergiaktier – både på medellång och lång sikt. Du behöver faktiskt bara se mot Tyskland och Frankrike för att konstatera att kärnenergin återigen har blivit en hit. I Tyskland omprövar man just nu stängningen av sina gamla kärnkraftverk och i Frankrike planerar man att turbosätta utbyggnaden av ytterligare kärnkraftverk. Den insikten stämmer väl överens med politiken i stora delar av Asien, där moderna och säkrare kärntekniska anläggningar länge varit målet. Inte minst i Kina där över 150 kärnreaktorer står redo att byggas fram till 2035. Om du tittar på behovet av uran under de kommande åren och förhållandet till utbudet kan du också se en tydlig trend:

När du investerar i kärnkraft ska du vara redo för mycket stora svängningar i priset, men håller du huvudet kallt kan det finnas utsikter till stora ökningar om trenden mot kärnkraft verkligen tar fart.

Inspiration

Denna artikel är blott tänkt som inspiration, det är inte en köprekommendation. Historisk avkastning är aldrig någon garanti för framtida avkastning. Kontrollera din risk och handla endast för pengar som du har råd att förlora.

Spread the love