Analytiker: Börsen kan falla 50%

Publicerad: 14. mars 2022

Peter Arendt är känd för sina träffsäkra tekniska analyser. Nu höjer han ett varningens finger till investerarna. Dansken menar att stora aktiemarknader kan falla upp till 50%.

– Krisen bankar på dörren och situationen är just nu väldigt oroande, säger Peter Arendt. Han är bland annat känd för att ha förutspått finanskrisen och driver till vardags analysfirman MinAgro.

Peter Arendt, analytiker

Arendt menar at dagens geopolitiska och makroekonomiska klimat skapar chockvågor på aktie- valuta- och råvarumarknaden. Och konsekvenserna kommer vi alla att märka. Inflationstryck innebär också högre priser och den enda inflationsdämpande möjligheten centralbankerna har är att höga räntan.

– Inflationstrycket, som vi ser konturerna av nu, kommer ovanpå coronakrisen. Samtidigt pågår det ett krig i Europa som pressar råvarupriserna. Hur många kriser kan världen egentligen hantera, frågar sig Peter Arendt.

Gå lång eller kort? Vi rekommenderar tradingplattformen Markets.comKlicka här

S&P 500 och DAX har problem

Peter Arendt använder både makrotrender och teknisk analys när han förutspår utvecklingen på marknaderna. På båda områdena ser det mörkt ut för aktier och han är orolig för några av världens viktigaste index.

– Jag bedömer det faktiskt som troligt att börsen återgår till de bottennivåer vi såg i samband med coronakraschen i mars 2020. För det breda amerikanska S&P 500-indexet innebär det ett fall ända ner till strax under 2500, säger Arendt.

I skrivande stund handlas S&P 500 runt 4 200 efter att ha varit uppe i ca. 4800 för bara några månader sedan. Beskedet till investerare med positioner i Europas viktigaste index, DAX, är lika nedslående.

– Signalerna är desamma i DAX, och även här ser jag att vi ska ner och testa den tidigare botten runt 8000-nivån. De tekniska indikatorerna RSI och MACD har länge signalerat en nedgång, och nu tror jag att investerare kommer att uppleva konsekvenserna, varnar den danske analytikern. Du kan se presentationen som Arendt höll tillsammans med vår danska systersajt nedan.

Prenumerera gärna på vår YouTube-kanal för fler videor om trading och investeringar.

Om du också är skeptisk till aktiemarknaden är det möjligt att tjäna pengar på kursfall genom att korta marknaden. Det kan enkelt göras med hjälp av CFD-kontrakt hos nätmäklare som Markets.com.

Prisrekord i guld?

Ett ställe där investerare kanske bättre kan skydda sina investeringar är på råvarumarknaden. Både olja och guld har nyligen varit uppe och nosat på rekordhöga nivåer. Och även om de kortsiktiga rörelserna är stora räknar Peter Arendt med att de höga priserna kommer att förbli höga ett tag framöver.

– Om OPEC öppnar kranarna kan det påverka oljepriset, men det tror jag inte kommer att hända. Efter de enormt låga priserna i spåren av coronakraschen tror jag att OPEC-länderna nu sitter och gnuggar sina händer och jag tror att vi ser ett oljepris över 100 dollar fatet under en lång period, anser Peter Arendt.

Även om Arendt inte förutspår nya historiska rekord inom olja, är han av en annan uppfattning när det kommer till guldpriset.

Peter Arendt tror att guldet slår gamla rekord.

– Den senaste tidens trend här är tydlig. Vi ser att investerare redan har börjat flytta pengar till vad som traditionellt ses som “safe heaven”. Guld har testat historiska nivåer och någon gång tror jag att vi bryter igenom den gamla toppen i guldpriset, anser han.

Bli en skicklig trader – Anmäl dig till kostnadsfri e-kursKlicka här

Naturligtvis kan läget ändras, om det plötsligt kommer positiva nyheter från kriget i Ukraina, men som tillståndet är just nu är Peter Arendt bestämd.

– Man ska vara försiktig med att gå in i aktier nu, och man ska vara redo att reducera. Det kommer garanterat att komma dagar med uppgångar, men dessa är för lyckosökare som försöker att fånga fallande knivar. Det ska man vara försiktig med, säger han.

Du kan läsa mer om Peter Arendt här.

Spread the love