Är börsen redo för ett tomte-rally?

Publicerad: 9. december 2021

Julmånaden är den bästa tiden på året för börsen. Men vad få vet är att det i första hand är den sista halvan av månaden som oftast leder till den goda avkastningen, samt de två första dagarna på det nya året.

Sedan 1936 har man enligt uppgifter från Bank of America funnit att december månad i 79 % av fallen gav en positiv avkastning. Aktier gav här en genomsnittlig avkastning på 2,3 %.

På börsen ger december högst avkastning. Julmånaden slår de andra månaderna på knock out.

Men medan termen “Santa Claus rally” förknippas med hela decembers prestation, sker ökningarna vanligtvis under årets fem sista handelsdagar och de två första handelsdagarna i januari.

“De flesta av aktiemarknadens positiva trender tenderar att inträffa mellan jul och nyår”, skriver Stephen Suttmeier, analytiker på Bank of America. Samtidigt påpekar han att första delen av månaden inte har varit särskilt bra historiskt sett. Här är den genomsnittliga avkastningen i S&P 500 0,02% de tio första handelsdagarna i december, medan det under månadens sista 10 dagar har varit en genomsnittlig avkastning på 1,19%.

Bli en skicklig trader – Anmäl dig till kostnadsfri e-kursKlicka här

Data från LPL-forskning stödjer denna bild. Enligt Ryan Detrick, chefsmarknadsstrateg på LPL, bör investerare inte tappa tron ​​på ett julrally, även om de kommande två veckorna kommer att bli lite av en ojämn tur på marknaden.

“Även om december är en bra månad som helhet så måste man komma ihåg att det är först under andra halvan av månaden som jultomten kommer på besök”, säger Ryan Detrick enligt Business Insider.

På grafen nedan kan du se att det i snitt har varit runt den 15:e i månaden som ökningarna historiskt har skett.

Den exakta orsaken till ökningarna i julmånaden har aldrig bevisats, men det finns många teorier. Många pratar bland annat om den goda stämningen i samband med julen, att folk handlar mer under den här perioden och att många investerar sin julbonus eller årsbonus vid den här tiden. En annan teori är att det är den här tiden då institutionella investerare åker på semester och lämnar marknaden till privata investerare, som vanligtvis har en mer positiv syn på marknadsutvecklingen.

Sammantaget ser det ut som att det finns goda odds för att börsen kan stiga, men det innebär inte att aktiemarknaden är immun mot stora nedgångar i december. Till exempel föll S&P 500 med 7,6% under 2018 på grund av rädsla för att den amerikanska centralbanken Federal Reserve skulle höja räntorna. Därmed uppstod oro för om tillväxten skulle kunna fortsätta i samma takt.

I denna artikel kan du läsa mer om vilka månader som historiskt sett har gett högst avkastning på aktiemarknaden. Där kan du också läsa om vilken veckodag som har gett den högsta avkastningen.

Med Markets kan du spekulera i kursfall med hävstång Klicka här
Spread the love