Bitcoin brakar upp på nya rekordhöjder

Publicerad: 25. oktober 2021

Bitcoin fortsätter att bryta nya rekordnivåer och i förra veckan nådde kryptovalutan 66.000 dollar. Detta var ca. 2000 dollar högre än den förra toppen som sattes i mitten av april i år. Men hur högt kan priset i kryptovalutan nå? En grupp experter ser oanade höjder.

Dagen före Bitcoin dundrade upp på all time high lanserades den första, och efterlängtade Bitcoin-ETF:en (börshandlad fond) av Proshares. Denna lansering tros ha gett Bitcoin de extra krafter som krävdes för att kunna bryta igenom det förra motståndet och efteråt nå nästan 67.000 dollar.

handelsplattformen Markets kan du smidigt och säkert handla Bitcoins. Markets.com erbjuder dessutom bland marknadens lägsta kostnader i handel med Bitcoin.

Enorma prisuppskattningar för Bitcoin

En panel på 50 Bitcoin- och kryptovalutaexperter sattes nyligen ihop av personlig ekonomi-hemsidan Finder. Alla deltagarna blev tillfrågade om var de såg för riktkurs på Bitcoin i slutet av 2021, och här var genomsnittskursen 71.000 dollar. Om man väljer att tro på dessa uppskattningar finns det med andra ord lite uppsida kvar i kryptovalutan, som för närvarande ligger runt 63.000 dollar.

Du kan handla bitcoin och andra kryptovalutor hos MarketsKlicka här


Många som investerar i Bitcoin planerar dock att äga den i lång tid och då kan det vara intressant att titta på en lite längre tidshorisont. Samma grupp ser här (i genomsnitt) en riktkurs på 250.000 dollar 2025 och hela 5 miljoner dollar 2030.

Daniel Polotsky, grundare av Bitcoin ATM network tror att Bitcoin kommer att bli det nya guldet bland säkra tillgångar.

“När Bitcoin fortsätter att mogna och öka i värde, användbarhet, ålder och förtroende kommer den att bete sig mindre som en tillväxtaktie och mer som en guldliknande affär av värde”, sa panelisten och grundaren av Bitcoin ATM network CoinFlip, Daniel Polotsky, som tror att Bitcoin kommer att sluta på 80.000 dollar i 2021. Han fortsätter:

“Så småningom kommer Bitcoin att avsätta guld som kungen av säkra tillgångar och förhoppningsvis sker detta tronskifte i slutet av decenniet”.

Bitcoin – det digitala guldet?

På daytrading.se har vi tidigare skrivit om prisuppskattningar på runt 55.000-100.000 dollar för Bitcoin i 2021. Då artikeln skrevs var kursen på ca. 16.000 dollar och i skrivande stund är den ca. 63.000 dollar.

Antagandet bygger på en model som kallas ”Stock to flow”. Den går ut på att man mäter hur mycket av ett visst material som produceras varje år (=flow). Detta sätter man sedan i relation till det totala utbudet (stock). Förhållandet mellan de två värdena anges som ”SF” och det värdet visar hur sällsynt materialet är.

Efter halveringen i 2020 har Bitcoin ett SF-värde som är nära guld. Och då det väntas en Bitcoin-halvering i 2024 kommer detta värde att komma ännu närmare och så småningom troligtvis att bli ännu högre än guld.

Därför är det många som väljer att kalla Bitcoin för “det digitala guldet”.

Om vi väljer att lita på denna modell kan vi på längre sikt se riktkurser på 400.000 till 1.000.000 dollar för en Bitcoin. Detta kan låta hissnande, men kryptovalutan har gång på gång överraskat med att braka upp på nya rekordnivåer.

Du kan läsa artikeln i sin helhet här. I den skriver vi också om motargumenten för fortsatt uppgång i Bitcoin, vilka är viktiga att vara medveten om när du ska investera.

“Vanligt folk” kan nu köpa Bitcoin

Den 19 oktober, dagen före Bitcoin gick upp på all time high lanserades den Bitcoin-ETF:en av Proshares. Denna börshandlade fond innebär att ”vanligt folk” nu kan köpa Bitcoin, utan att gå via en kryptovalutabörs. ETF:en följer Bitcoin-priset genom futureskontrakt som handlas på CME (Chicago Mercantile Exchange).

Michael Sapir, CEO på Proshares har sagt att ETF:en är för de som vill äga Bitcoin men som inte vill gå igenom allt krångel med att öppna ett konto på en kryptovalutabörs eller är orolig för att dessa börser är oreglerade och föremål för säkerhetsrisker.

Det förväntas dessutom att tre andra Bitcoin ETF:er kommer att lanseras inom de kommande månaderna. Om detta sker är det rimligt att de fungerar som ytterligare bensin på elden för Bitcoins kurs.

Teknisk analys: Gyllene kors

Om vi tittar på enkel teknisk analys kan vi se att kursen Bitcoin runt den 15 september bildade ett så kallat “gyllene kors”.

Ett Gyllene kors uppstår när indikatorn glidande medelvärde 50 går upp och korsar glidande medelvärde 200. I många fall är detta ett tecken på att en betydande uppgång kan vara förestående. Det bör dock understrykas att signalen inte på något sätt är magisk och den bör helst kombineras den med andra tekniska signaler och fundamental information.

Den senaste gången samma signal bildades i Bitcoin var runt den 22 maj 2020. Vid den tidpunkten låg kursen på ca. 9000 dollar och det kommande året fick kryptovalutan en kursutveckling på ca. 600%. Klicka på bilden för att förstora.

Om du är intresserad av att handla Bitcoin rekommenderar vi handelsplattformen Markets.com. Nätmäklaren Markets har svensk mäklarlicens, är reglerad efter europeisk finanslagstiftning och är därmed en trygg och säker plattform att handla på.

Se videon nedan om hur du handlar Bitcoin som CFD på Markets.com.

Spread the love