Börsen på all time high – ”Extrem girighet”

Publicerad: 8. februari 2024

De stora amerikanska aktieindexen och det tyska DAX-indexet befinner sig på all time high. S&P 500 är just nu uppe och nosar på den magiska nivån 5000 USD, samtidigt som CNN:s ”Fear and Greed Index” pekar på ”Extreme Greed” (extrem girighet). Vad driver egentligen marknaden upp och är det läge att investera nu?

CNN:s ”Fear and Greed Index” pekar på ”Extreme Greed” (extrem girighet).
Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här

Vad driver marknaden upp?

Optimism över företagens rapporter, särskilt från stora teknikföretag, tillsammans med en stark amerikansk ekonomi och acceptans kring att räntan inte kommer att börja falla förrän senare under våren, har drivit S&P 500 till inom en hårsmån från att bryta 5.000 för första gången.

Mycket av S&P 500:s ökning på 22.4% under de senaste 12 månaderna har drivits av en tro på att stora teknikföretag som Microsoft och Nvidia kommer kunna leverera AI-relaterad tillväxt i deras rapporter.

“Sammantaget kommer dessa resultatrapporter sannolikt att glädja marknaden”, säger Kathleen Brooks, forskningsdirektör på XTB. “I början av resultatsäsongen hade en rad dåliga rapporter från amerikanska banker tyngt vinsttillväxten, men nu när de 10 andra sektorerna mestadels har rapporterat vinster har bilden ljusnat.”

Senaste gången som S&P 500 slog igenom ett jämnt tal (4000) så skedde en efterföljande ökning på ca. 20% i indexet innan kursen korrigerade. Många traders och investerare hoppas på att något liknande sker denna gång igen.

>>> Du kan handla S&P 500 och andra aktieindex som CFD hos AvaTrade.

Spread the love