Börslegendar säljer allt. Förutom en aktie.

Publicerad: 18. augusti 2022

Du kan lugnt kalla Michael Burry för en legendar inom finansvärlden. Han var nämligen en av få som förutspådde finanskrisen 2007/08 och samtidigt tjänade över en halv miljard kronor på kraschen genom att blanka fastighetsmarknaden.

Bedriften gjorde honom till en av huvudkaraktärerna i kultfilmen The Big Short, där han spelas av Christian Bale som den udda autistiske mannen med den kusliga förmågan att förutsäga marknaden. Och nu gör Michael Burry det igen. I en häpnadsväckande Tweet skriver Burry att “The madness is back”, och han jämför den nuvarande börsen med bubblorna kring 1929, 1968, 2000 och 2008.

Christian Bale spelar Michael Burry i filmen The Big Short.
Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här

En inblick i Burrys hedgefond, Scion Capital, visar också att Michael Burry har sålt nästan ALLA sina positioner, vilka inkluderar Facebook, Google och Apple. Han är därför nu investerad i endast ett bolag, nämligen GEO Group, som bland annat driver privata fängelser i USA.

Tyvärr går det inte att se om Michael Burry har stora blankningspositioner även denna gång, men det råder i alla fall ingen tvekan om att Burry ser en gigantisk nedgång i marknaden framöver.

Om du överväger att korta marknaden, kan du läsa om hur du gör i denna artikel.

Michael James Burry

Michael Burry och hans fond Scion Capital träffade inte bara rätt under finanskrisen. Scion Capital startade redan runt år 2000, och det första året sjönk S&P 500-index 11,88%, medan Scions avkastning under samma period ökade med 55%. Nästa år föll S&P 500 igen med 22,1%, men Scion slutade med en positiv avkastning på 16%. I slutet av 2004 förvaltade Michael Burry 600 miljoner amerikanska dollar och han fortsatte att generera avkastning delvis genom att blanka övervärderade teknologiaktier.

2005 började Burry fokusera på subprime-marknaden och det var i samband med det som han förutspådde en kollaps på fastighetsmarknaden 2007. Många investerare hoppade av fonden då de fruktade att han hade fel. Men i slutändan visade sig Burrys analys vara korrekt: marknaden kollapsade och Michael Burry gjorde en personlig vinst på 100 miljoner dollar och en vinst till sina investerare på mer än 700 miljoner dollar.

Under de följande åren visar flera rapporter från Scion Capital att Burry haft innehav i de stora amerikanska techbolagen.

Han har dock hittills tagit helt fel med en blankningsposition i Tesla. Enligt en nu raderad Tweet placerade Burry flera stora blankningspositioner i Tesla i början av december 2020, varefter han hånade Teslas aktieägare. Några månader senare hade Tesla dock stigit mer än 100 % och Burry var tvungen att erkänna att han inte längre hade blankningspositioner i Tesla.

Men nu siktar Michael Burry igen på att gå emot börsen.

Det är dock oklart exakt när Burry sålde alla sina aktier (med undantag för GEO Group), och i princip kan han även ha köpt nya aktier sedan senaste Q2-utlåtandet. Det passar dock inte riktigt med tanke på de negativa signaler om aktiemarknaden som Michael Burry skickar ut på Twitter.

Spread the love