Europeiska aktier bryter igenom allt motstånd – starkare än före Ukraina-krisen

Publicerad: 24. januari 2023

Glöm allt om krig och energikris i Europa. Nyligen hamrade det stora tyska DAX-indexet igenom kursen före krigsutbrottet i Ukraina och just nu ser uppgången ut till att kunna fortsätta. Enligt flera bankanalytiker kan framför allt italienska och franska aktier vara intressanta att titta närmare på (se mer nedan).

Sedan botten i september har DAX-indexet stigit nästan 30% och idag talar analytikerna om det “europeiska miraklet”. Se kursutvecklingen i DAX-indexet nedan (veckograf). Notera den omvända huvudskuldra-formationen som brukar vara en pålitlig vändningssignal.

Optimismen beror förmodligen på att politikerna i Europa agerade extremt snabbt och därmed avvärjde en svår energikris utlöst av Ryssland som stängde av gasen under hösten. Europa löste det bland annat genom gas från Norge och att man köpte stora mängder flytande gas från USA. Det hela hjälptes också av en vinter som hittills har varit mildare än vanligt.

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här

Samtidigt ser det också ut som att Europa undviker den djupa lågkonjunktur som annars förutspåtts under lång tid. Sammantaget innebär det att europeiska aktier har varit underprissatta under lång tid och investerarna kompenserar nu för detta genom att köpa upp i stora europeiska aktier. (Sedan 2018 har europeiska aktier underpresterat i förhållande till både världsmarknaden, men i synnerhet i förhållande till USA).

Frågan är om det nu är tid att hoppa på tåget? För en teknisk analytiker kan det vara klokt att vänta på en teknisk korrigering innan man hoppar på t.ex. DAX. Men man kan också blicka mot en annan europeisk börs som har ännu mer att ta igen än till exempel den tyska.

Enligt siffror från storbanken Citi är nämligen Italien billigast sett till P/E-värde, jämfört med de andra stora europeiska länderna. Siffror från Bloomberg visar att Citi har köprekommendationer på flera italienska finansaktier, däribland Nexi, Intesa Sanpaolo, Unicredit, Finecobank, samt på mikrochipstillverkaren STMicroelectronics och biltillverkaren Stellantis.

Vill du daytrada? Vi rekommenderar tradingplattformen Markets.comKlicka här
Spread the love