Förstå den amerikanska bankkrisen på 3 minuter

Publicerad: 14. mars 2023

I fredags kollapsade den amerikanska banken Silicon Valley Bank (SVB). Under de efterföljande timmarna sjönk bankaktier runt om i världen. De största nedgångarna skedde i närstående banker i USA, t.ex. First Republic Bank, som föll över 60%. Men även i Sverige sjönk bankaktierna. Allt beror på nervositet efter kraschen för Silicon Valley Bank (SVB).

Vill du daytrada? Vi rekommenderar tradingplattformen Markets.comKlicka här

Hur fungerade Silicon Valley Bank?

Banken var starkt exponerad mot den amerikanska tekniksektorn, vilken har presterat bra de senaste 10-15 åren. När banken växte köpte den upp amerikanska statsobligationer till en mycket låg ränta som säkerhet för sina innehav. Den metoden har varit bra de senaste decennierna eftersom inflationen har varit låg. När inflationen är låg är det också billigt att låna pengar och värdet på obligationerna förblir stabilt.

Varför kraschade Silicon Valley Bank?

I samband med coronakrisen skickade stater över hela världen in nya pengar i marknaden för att stötta nedstängningarna. När coronakrisen var över började kriget i Ukraina, vilket fick energipriserna att skjuta i höjden. Båda har ökat inflationen kraftigt. Samtidigt har spänningarna mellan öst och väst ökat och USA och Kina lägger handelsrestriktioner i varandras väg. Det bidrar också till att öka inflationen.

Inflationen hjälper till att urholka ekonomier och för att stoppa inflationen försöker centralbanker över hela världen just nu göra det dyrare att låna pengar för att minska penningmängden och lägga locket på inflationen.

Men när räntorna stiger på statsobligationer faller de samtidigt i värde.

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här

Det har gjort att SVB:s innehav av statsobligationer plötsligt blivit mindre och mindre värda. Detta har skett samtidigt som hela tekniksektorn (som SVB var exponerad mot) också blivit mindre värd. När räntorna stiger är det inte längre så intressant att köpa teknikaktier, eftersom investerare nu kan få bättre ränta på sina pengar – t.ex. genom att köpa obligationer.

SVB har därför drabbats två gånger: Tekniksektorn vill plötsligt ha ut sina pengar från banken, samtidigt som SVB:s innehav av obligationer har blivit mycket mindre värda.

SVB fick därför plötsligt svårt att betala tillbaka sina pengar och det gjorde kunderna nervösa. De började ta ut sina pengar, vilket bara gjorde problemet för SVB ännu större.

Kan bankkrisen sprida sig?

Det är svårt att säga. Men om inflationen fortsätter att vara hög måste centralbankerna fortsätta att höja räntorna för att bromsa penningmängden och konsumtionen i samhället. Det är stor sannolikhet att högre räntor under de kommande månaderna kommer att skapa fler problem kring de finansiella systemen. Det är omöjligt att säga hur stora problemen blir, men SVB var särskilt utsatt och går inte direkt att jämföra med t.ex. svenska banker. Det betyder dock inte att krisen inte kommer att märkas även i Sverige.

Om inflationen däremot börjar falla behöver centralbankerna inte längre pressa upp räntorna. Detta kommer att lätta på trycket på de finansiella systemen.

Du måste därför följa inflationen noga under de kommande månaderna om du vill ha en uppfattning om hur allvarlig situationen kan bli.

I kölvattnet av kraschen i SVB har även europeiska och svenska bankaktier fallit relativt kraftigt. Om du inte tror att den amerikanska bankkrisen kommer att sprida sig till Europa, kan du som en riskvillig trader försöka köpa upp europeiska banker och dra fördel av nedgången. Du kan t.ex. köp Swedbank med hävstång på Markets handelsplattform. Om du tror att de mycket stora amerikanska bankerna kommer att ta sig igenom krisen kan du även köpa en ETF i de amerikanska bankerna, t.ex. iShares S&P US Banks ETF. Den består av bland annat Citigroup, JPmorgan Chae, Wells Fargo och bank of America som de största innehaven.

Spread the love