Meme-aktier – ett säkert sätt att förlora pengar på?

Publicerad: 10. augusti 2022

Hongkong-baserade AMTD har blåst nytt liv i debatten om meme-aktier. Miniaktien steg kraftigt i början av augusti och var kort uppe hela 14 000 procent. Allt baserat på internethype och utan någon substans i företagets verksamhet. De senaste dagarna har även memeklassikerna GameStop och AMC vaknat till liv. Men går det verkligen att tjäna pengar på meme-aktier?

Som daytrader kan det vara spännande och inte minst lockande att handla så kallade meme-aktier. Den stora volatiliteten gör det möjligt att få extrema vinster på kort tid. Samtidigt får många investerare en känsla av att de “lurar” de stora hedgefonderna eftersom de sitter på “särskild inblick i aktiekursen” från sociala medier.

Som regel är dock verkligheten en helt annan.

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här

Omvänd historia

Hypen kring meme-aktierna startade på allvar när Reddit-användare på r/wallstreetbets orsakade en så kallad short squeeze i GameStop-aktien (GME) i januari 2021. Det gjorde att aktiekursen steg rejält och det hela började på grund av en kommentar från Citron Research som förutspådde att aktien skulle gå ner.

Så blev det dock inte; kursen steg istället 1 500 procent på några dagar och den höga volatiliteten ledde till att handeln i flera fall stoppades.

Enligt Dow Jones marknadsdata omsattes mer än 175 miljoner GameStop-aktier den 25 januari 2021. Som jämförelse var den genomsnittliga volymen för de senaste 30 dagarna fram till den 25 januari 29,8 miljoner aktier. Några av dem som investerade i aktien var, enligt media, unga tonåringar som tjänade en förmögenhet på att lura de stora hedgefondförvaltarna.

En närmare titt på siffrorna visar dock att de unga privata investerarna inte fick ut så mycket av att spekulera i GameStop. Den privata andelen av handelsvolymen var också överraskande låg.

I diagrammet nedan framgår att de privata handlarna sedan sålde då aktien steg och köpte aktier när kursen sjönk.

Den blå linjen visar perioder då privata investerare var optimistiska och köpte. De röda områdena är perioder där den privata sektorn sålt. Grafen längst ner visar volymen som den privata sektorn stod för (mindre än 10%). Det tyder på att det inte var privata aktörer som pumpade upp priset. Källa: Decodingmarkets.com
Gå lång eller kort? Vi rekommenderar tradingplattformen Markets.comKlicka här

Under de första dagarna av februari 2021 försökte den genomsnittliga spekulanten att fånga den “fallande kniven” när aktien sjönk från 300 USD till ca. 50 USD. När aktiekursen vände den 24 februari sålde privata investerare alldeles för tidigt.

Läs vår artikel om hur du fångar fallande knivar på börsen.

Vem tjänar pengar på meme-aktier?

De institutionella innehaven visar att 120 fonder ökade sina långa positioner i GameStop under vintern 2021. De största aktiva köparna var Jane Street (+302 000 aktier), Arrowstreet Capital (+169 000), JP Morgan (+117 000) och CTC (+117 000).

Det var alltså de stora marknadsaktörerna som stod för majoriteten av avsluten – och skyfflade in det mesta av vinsten. De privata investerarna stod bara för bråkdelar av handeln, samtidigt som de led enorma förluster.

Det betyder förstås inte att du inte kan tjäna pengar på memeaktier, men det är viktigt att du sätter dig ordentligt in i hur “spelet” går till.

Läs mer om meme-aktier och vad som kännetecknar dem här.

Några av marknadens mest populära meme-aktier hittills har varit:

  • GameStop (GME)
  • United States Steel Corporation (NYSE:X)
  • Palantir (NYSE:PLTR)
  • AMC Entertainment (AMC)
  • Avis Budget Group (CAR)

Alla ovanstående aktier kan handlas med hävstång hos nätmäklaren Markets.com.

Spread the love