Meme-aktier – Ett fenomenalt eller fruktansvärt fenomen?

Publicerad: 17. juni 2021

Har du följt med i aktiemarknaden det senaste året kan du omöjligt ha undgått att lägga märke till dem: Meme-aktier, med kursutvecklingar som får den vildaste berg- och dalbaneturen att blekna. Men vad kännetecknar en meme-aktie, vad bör du vara uppmärksam på och hur hittar du den nästa?

Under de första månaderna av 2021 uppstod ett nytt fenomen på aktiemarknaden: meme-aktier, även kallade “meme-stocks”.

Bli en skicklig trader – Anmäl dig till kostnadsfri e-kursKlicka här

Läs mer om fenomenet och förstå hur du kan hitta den nästa aktien som kommer fyras av, både på sociala medier och i marknaden. Vi kommer också med tips på ett par aktier som har potential att bli nästa “snackis”.

[ez-toc]

Delade meningar

Meningarna om meme-aktier, de explosiva kursutvecklingarna och det fundamentala bakom (eller avsaknaden av detta) är många. Erfarna börshajar hävdar att möjligheten för att pumpa upp aktier på detta sätt är ett tecken på en osund aktiemarknad. Andra menar att meme-aktierna är ett bevis för att privatinvesterare inte alltid måste slukas av de stora, institutionella aktörerna.

Det sista argumentet var flitigt använt då GameStop-aktien for mot himmelen i januari 2021. Då lyckades privata investerare pressa de institutionella aktörerna som hade stora blankningspositioner i bolaget.

Många trodde att GameStop-händelsen var en engångsföreteelse, men under det första halvåret av 2021 har aktier i bolag som AMC, Blackberry och Virgin Galactic upplevt liknande galna kursutvecklingar. 

Så oavsett vilket förhållande du har till meme-aktier existerar fenomenet. Uppmärksamheten kring aktierna är stor, och det är människor som både tjänar och förlorar stora summor på att investera i dem. 

Är du en riskvillig trader, kan du både gå lång och kort i meme-aktier som AMC och GameStop hos nätmäklaren Markets. Här spekulerar du i kursutvecklingen i aktierna genom så kallade CFD-kontrakt. Tänk på att dessa är produkter med hävstång, vilket innebär en ännu större risk.

Bli en skicklig trader – Anmäl dig till kostnadsfri e-kursKlicka här

Vad är meme-aktier?

En ”Meme” är ett internetfenomen som oftast består av en bild och en kort text, och samspelet mellan dessa har ofta en humoristisk eller sarkastisk ton. Om det görs många (och roliga) memes om en aktie så kan detta ha en positiv inverkan på publikens kännedom om aktien och bolaget. Med det kommer också en möjlig ökning i antal personer som vill köpa aktien.

Här kan du se några GameStop-memes på Google.

Därför är en naturlig definition av de så kallade ”meme stocks”:

En meme-aktie är en aktie som blir viral och genom denna uppmärksamhet på nätet drar till sig stor uppmärksamhet från privatinvesterare.

Du har säkert hört om Reddit-tråden WallStreetBets, och det är härifrån mycket av uppmärksamheten till meme-aktierna kommer. Gruppen har miljoner av läsare, och plattformen har vid flera tillfällen visat att den kan skapa aktie-rallys utan dess like.

Och när intresset först uppstått i WallStreetBets, flyttas aktiesnacket sig också vidare till andra sociala medier som Youtube, Facebook, Twitter och Discord. Och här fylls aktierna – åtminstone tillfälligt – av ännu mer raketbränsle.

Andra kännetecken på en meme-aktie:

  • Värdet på meme-aktien bygger på ett socialt sentiment, mer än underliggande och fundamentala bolagsförhållanden.
  • Den möjliga avkastningen är skyhög. Lika stor är risken för risken att förlora hela, eller stora delar av investeringen.

Medan privatägda bolags värden kan avläsas på deras resultat är börsnoterade bolags marknadsvärden inte alltid lika lätta att förstå. Marknadsvärdet är i grund och botten antal aktier i bolaget multiplicerat med aktiepriset. Det är dock långt från alltid som aktiepriset – och därmed marknadsvärdet – återspeglar siffrorna på bolagens resultat. Här gäller andra mekanismer, även om det är många som hävdar att miniräknaren alltid får rätt (till sist).

Aktierna i ett bolag är uteslutande värda det som marknadsaktörerna är villiga att betala för dem.

Detta är fallet med många av meme-aktierna, även om övervärdering också förekommer i många andra sektorer.

Bolag som GameStop (säljer fysiska dataspel) och AMC (amerikanska biografer) anses inte att vara verksamma inom branscher med lysande framtidsutsikter. De fundamentala förhållandena i bolagen tyder heller inte på att aktiekurserna bör stiga särskilt mycket. Ändå har det enorma intresset på sociala medier, vid flera tillfällen, pressat aktiekurserna till oanade höjder.

Gå med i vår Facebook-grupp - Svenska daytradersKlicka här

Risk/reward i meme-aktier

Alla former för investeringar är förenade med en viss form av risk. Vissa investeringsobjekt klassificeras som mer riskfyllda än andra, och här ingår definitivt meme-aktier.

Det beror bland annat på att meme-aktierna är beroende av social popularitet. Snacket på sociala medier har större värde än hur bolaget reellt presterar.

Risk

Som nämnt är volatiliteten i meme-aktier mycket högre än i mer traditionella aktier. När ett stort antal personer köper en aktie, finns det också ett stort antal kortsiktiga investerare, traders eller spekulanter som säljer sina positioner. Det är typiskt för en meme-aktie att populariteten är kortvarig.

Det är bland annat stora grupper på sociala medier som påverkar kursen på meme-aktier, men även enskilda personer (så kallade aktie-influencers) kan öka populariteten i vissa aktier. YouTube-profilen RoaringKitty stod bland annat i fronten när kursen på GameStop-aktien trycktes upp tidigare i år.

Om du baserar dina investeringar på råd från sådana grupper eller personer, bör du vara införstådd med att du utsätter dig för en speciell form för (och hög) risk. Ofta ser vi att dem som köper när haussen är som störst är de som i slutändan får minst ut av investeringen. Många får bita i det sura äpplet, se blodröda tal i portföljen och inse att de som var först in också var de som var först ut.

Det är inte säkert att det blir annat kvar än smulor (eller popcorn) av investeringen i meme-aktier. Källa: amctheatres.com

Reward

Även om risken i meme-aktier är extrem, är samtidigt möjligheterna för astronomiska vinster större än i klassiska aktieinvesteringar.

När ett enormt antal personer går ihop om att köpa en aktie, skapas en grogrund för explosiva kursstigningar. Samtidigt betonar många meme-investerare att investeringarna symboliserar en demokratisering av marknaden, något som en stor grupp privata aktörer har arbetat länge för.

På grund av de extrema rörelserna i meme-aktier ser många spekulanter investeringarna som underhållning. Denna typ av investerare har sällan särskilt mycket erfarenhet och kunskap om akitemarknaden, men hoppas på att kunna förvandla en förhållandevis blygsam investering till stora summor pengar.

Köp av meme-aktier får därför anses vara gambling. Lyckas du, vilket en del gör, kan investeringen vara en tvättäkta guldgruva.

Det är bara viktigt att du är medveten om att sannolikheten för att gå på en nit är mycket större.

Om du är med på Meme-vågen är det möjligt att mångdubbla din investering.
Med Markets kan du spekulera i kursfall med hävstång Klicka här

Hur utvecklas en meme-aktie?

Kursstigningarna i meme-aktier sker, enligt många, som ett resultat av konstgjord pumpning av priset. Inte på grundval av fundamentala förändringar. Därför följs de enorma pristopparna ofta av en oundviklig krasch.

Cykeln kan ses i de allra flesta meme-aktier, också de som har gått igenom denna process flera gånger. I WallstreetBets-tråden på Reddit blev utvecklingen i meme-aktierna beskriven på följande vis:

  1. Tidig ackumulering – Enskilda investerare ser tidigt att en aktie är undervärderad. De börjar att köpa stora mängder och detta får aktiekursen att stiga.
  2. Mittfasen – Uppmärksamma investerare/traders ser den stora volymökningen i aktien. Det får flera privatinvesterare till att köpa, någon som ger aktien ännu mer fart.
  3. FOMO-fasen – Ryktena om aktien sprider sig som eld i torrt gräs på sociala medier och nätforum. Personer som inte har varit med i uppgången drabbas av FOMO (Fear of Missing Out). Ännu fler småaktörer kastar sig okritisk in i aktien.
  4. Vinsthemtagning – Efter ett par dagars stigning börjar de som först köpte aktien att sälja och säkra sin vinst. På samma sätt som uppgången började, blir också sälj-fasen en kedjereaktion där priset faller lika snabbt som det steg.

I Meme-aktiens karaktär ligger det att de som går först in i aktien är de som tjänar mest pengar. Efter att FOMO har uppstått och ordet har nått ut till den breda massan är det ofta för sent att tro på en större positiv kursutveckling. Därför slutar det med att de investerarna som köpte meme-aktien sent i cykeln, ofta förlorar pengar.

Du ska med andra ord vara tidigt ute om du vill spekulera i meme-aktier.

Du ska tåla många upp och ner-turer och ha nerver av stål som meme-investerare.

Vad gör bolagen?

De flesta bolagen som har fått Reddit-användarnas uppmärksamhet har inte reagerat. Undantaget är AMC:s direktör, Adam Aron. Han har omfamnat den nya publiken och tagit meme-kulturen till sig.

Reddit-investerarna hänvisar till varandra som ”apes”, och av de blir 66-årige Adam Aron kallad ”Silverback”, alltså ledaren av gorilla-flocken.

”All hail the Silverback”, skrev en av användarna på det sociala mediet tidigare i sommar. I samband med presentationen av den senaste kvartalsrapporten till AMC kallade Aron investerargruppen för ”en armé av passionerade, intresserade och individuella investerare”. Innan han fortsatte:

De äger AMC. Vi och jag arbetar för dem och deras intresse och passion är viktig för AMC”.

Adam Aron har i övrigt lovat alla aktieägare gratis popcorn på AMC:s föreställningar under sommaren. På bilden längre upp i artikeln kan du se att löftet också ligger på företagets hemsida.

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här

Hur hittar man meme-aktier?

På Reddit och andra sociala medier postar folk ständigt uppdateringar om enorma vinster från meme-aktier. Därför är det naturlig att många vill vara med och leka, men som vi har nämnt: Det är många som försöker att springa efter tåget när det lämnar perrongen.

Don’t be this guy.

Det är egentligen inte så svårt att hitta potentiella meme-aktier. Faktiskt finns det flera olika verktyg som du kan använda när du letar.

Först och främst tittar Reddit-investerarna efter small cap-aktier som blankas tungt av stora fonder. Blankarna har satsat på att aktiekursen ska falla. Detta görs genom att köpa aktier som lånas ut, aktier som blankarna hoppas på att kunna köpa tillbaka billigare vid ett senare tillfälle.

Problemet – för fonderna – uppstår när aktien inte faller. De kan då bli tvungna till att köpa tillbaka aktierna till ett ännu högre pris. Detta kallas ”short squeeze” och det kan uppstå när stora (hedge)-fonder realiserar förlust. Det är just vid dessa tillfällen som meme-aktierna kan uppleva explosiva stigningar.

Några av de bästa verktygen som du kan använda för att hitta meme-aktier är:

Om du använder verktygen ovanför, exempelvis memestocks.org, är det viktigt att du inte stirrar dig blind på vilka bolag det är som toppar listorna. Det är lika viktigt att se på utvecklingen och analysera denna. De mest intressanta aktierna är de som över tid upplever ökad publicitet.

Visste du att du kan köpa Meme-aktier som en fond? Markets.com erbjuder Meme-aktier i deras så kallade “Blends” Här får du flera olika Meme-stocks i ett och samma instrument.

Meme-stock blend på Markets.com. Du klickar på “Key statistics” för att se vilka aktier den innehåller.

Vilka meme-aktier kan explodera i pris?

Antal aktier som kan bli till meme-aktier ökar. Reddit-investerarna har hela tiden fler bolag i sikte och deras aktier har potential till att uppleva stora kursförändringar dagligen.

De ursprungliga meme-aktierna var de så kallade BANG-aktierna (Blackberry, AMC, Nokia och GameStop). I skrivande stund finns det dock vissa andra aktier som trendar på sociala medier.

Corsair Gaming (CRSR)

Amerikanska Corsair Gaming säljer datorutrustning. Med relativt solida nyckeltal är aktien en atypisk meme-aktie. Affärsmodellen kan inte heller sägas vara föråldrad.

Ändå har aktien väckt ökad uppmärksamhet på Reddit. Om aktien får fortsatt publicitet under den kommande tiden kan detta leda till ytterligare ökningar. Enligt Marketbeat.com är 21,84% av aktierna blankade i skrivande stund.

Clean Energy Fuels Corp (CLNE)

Företaget köper och säljer förnybar naturgas bland annat baserat på organiskt jordbruksavfall. Detta har fått Reddit-användare att bland annat använda humoristiska bilder av kor till memesen – en perfekt utgångspunkt för en meme-aktie.

Omnämnandet av aktien har varit stort den senaste tiden, och om detta fortsätter kan aktiekursen stiga ytterligare. Enligt Marketwatch är 29,82% av företagets aktier blankade i skrivande stund.

Clover Health (CLOV)

Clover Health är ett datorbaserat amerikanskt sjukförsäkringsbolag. Aktien har varit extremt volatil den senaste tiden och är i skrivande stund en av de mest blankade (36,6%) i USA.

Detta har väckt stort intresse hos Reddit-investerare och det finns här det möjligheter till en short squeeze. För att ta reda på om aktien har möjlighet för att ta raketfart norrut kan du följa diskussionen på sociala medier de närmaste dagarna. Stiger intresset runt aktien eller rinner det ut i sanden?

Kom ihåg att vara medveten om den höga volatiliteten och risken när du handlar meme-aktier. Vi rekommenderar att du gör din egen analys och research innan du köper (meme)-aktier.

Vad är en meme-aktie?

Meme-aktier, eller meme-stocks på engelska, är aktier som upplever ökande popularitet på sociala medier. En stor del av aktierna i företaget är ofta blankade, och de underliggande förhållandena kan inte motivera de stora kursuppgångarna.

Varför stiger meme-aktier så mycket?

De branta stigningarna beror ofta på så kallade short squeezes. När ett stort antal privata aktörer pressar upp priset i ett kraftigt blankat företag måste blankarna täcka förlusterna genom att köpa tillbaka aktier till högre priser. Detta ökar priset ytterligare.

Var kan jag köpa meme-aktier?

Det kan du handla hos de flesta nätmäklare. Hos Markets kan du handla flera meme-aktier som CFD-er eller vanliga aktier. Tänk på att meme-aktier innebär hög risk. Handlar du med CFD:er stiger risken ytterligare.

Var kan jag hitta nästa meme-aktier?

Det finns flera hjälpmedel och hemsidor du kan använda på jakten efter nya meme-aktier. Läs artikeln för att se vilka vi använder.

Spread the love