Så väljer du vilken kryptovaluta att investera i: 5 enkla steg

Publicerad: 24. augusti 2021

Det finns idag tusentals kryptovalutor och det kan vara svårt att veta vilka som är värda att investera i. Här är därför 5 enkla steg att följa när du ska välja kryptovaluta.

[ez-toc]

Förstå tekniken

I slutändan är det teknologin bakom en kryptovaluta som gör den unik. Därför är det av allra största vikt att du förstår tekniken, så du kan se hur den presterar gentemot konkurrenterna.

Ställ dig frågan:

Vad med denna teknik gör att den sticker ut?

Du vill här leta efter de stora innovationerna som kommer skaka om industrin i grunden.

Exempelvis var Ethereum de första med smarta kontrakt. Dessa bestämmer på förhand ett eller fler villkor som när de uppfylls gör att kontraktet “triggas” (aktiveras) – och därmed börjar att gälla.

Kanske låter det komplicerat? Men tack vare denna innovativa teknologi är Ethereum en av de snabbast växande kryptovalutorna och en kvalificerad konkurrent till Bitcoin.

Ethereum var först med smarta kontrakt, något som gjort att den blivit en av de snabbast växande kryptovalutorna.

Om du tycker att det är svårt att förstå tekniken bakom en kryptovaluta finns det massor av förklarande videos på YouTube om detta. Sök exempelvis på kryptovalutans namn samt “explained” för att i många fall hitta en pedagogisk och visuell förklaring om hur den aktuella kryptovalutan fungerar.

Du kan handla bitcoin och andra kryptovalutor hos MarketsKlicka här


Ledaren och teamet

När du har läst på om tekniken vill du undersöka om det finns kompetenta personer bakom. Kan de faktiskt genomföra projektet och vidareutveckla teknologin?

Börja med ledaren, kryptovalutans frontfigur. Vad har denna person åstadkommit tidigare? Är den respekterad i branschen?

Gå sedan vidare till de andra huvudpersonerna i teamet. Läs på om dessa och deras historik.

Ställ dig frågor som:

  • Litar du på dessa personer?
  • Är de ambitiösa?
  • Har de varit framgångsrika med tidigare projekt?
  • Har projektet några signifikanta partners och investerare?

Se exempelvis på Cardanos ledning. Grundaren Charles Hoskinson var medgrundare till Ethereum men valde att lämna projektet då han inte fullt ut trodde på dess skalbarhet. Istället grundande han kryptovalutan Cardano. Hoskinsons historik som medgrundare till en av de största kryptovalutorna var onekligen ett stort plus. Kanske är detta ett av skälen till att Cardano växte så snabbt efter lanseringen?

Cardanos grundare
Charles Hoskinson grundade Cardano efter att ha lämnat Ethereum då han inte fullt ut trodde på projektet.

Och kom ihåg: Vem som helst kan ska skapa en illusion av ett populärt projekt, men bakom detta är det helt essentiellt att det står ett stark och dedikerat team.

Vision och mål

Kryptovalutans vision är otroligt viktig när du ska välja kryptovaluta.

Du vill vara säker på att valutan kommer att finnas även om 10 år. Om du inte kan hitta någon information om dess långsiktiga planer är detta definitivt en varningssignal.

En stor vision är nämligen ett tecken på ambition.

Utan en tydlig vision kommer valutan helt enkelt inte lyckas att konkurrera med de andra på marknaden. Du vill därför investera i en kryptovaluta med en stark vision. Självklart kan det vara spännande att spekulera kortsiktigt, men du bör också tänka på var du tror att denna kryptovaluta kommer vara de kommande 5, 10, 20 åren etc.

Kryptovalutan Polkadots stora vision är att “bli det nya internet för blockchains som sömlöst kommer att kommunicera med varandra”.

En tämligen ambitiös vision. Men otvivelaktigt något som borde få investerare intresserade. Kanske är detta ett av skälen till att kryptovalutan har blivit så populär bland investerare?

Bli en skicklig trader – Anmäl dig till kostnadsfri e-kursKlicka här

Du vill också se till att kryptovalutan har tydliga, fastställda tidslinjer för deras utveckling. Detta visar nämligen ett engagemang från deras team och ledarskap och gör den till en mer lovande investering. Tycker du inte?

Du kan ofta hitta tidslinjer och mål genom att googla kryptovalutans namn och “road map”. Se också här på tidigare mål och om de har lyckats uppnå dessa i tid.

Prishistoriken

Mycket fokus riktas ofta mot den framtida prisutvecklingen men man kan lära sig mycket genom att titta på hur kursen har betett sig tidigare.

När du tittar på den aktuella kryptovalutakursen kan du ställa dig följande frågor:

  • Är den volatil? Jämför här med andra kryptovalutor.
  • När den övriga kryptomarknaden faller kraftigt, lyckas denna valuta då stå emot fallet någorlunda bra?
  • Är kryptovalutan just nu på väg upp eller ner? Du vill gärna köpa när valutan visar prov på viss styrka. Om den befinner sig i en nedtrend är risken stor att den fortsätter ner.

Om du lägger lite tid på att studera kurshistoriken får du en bättre förståelse för vilken riktning kryptovalutan är på väg i. Du bör också titta på var kryptovalutan befinner sig just nu och om det kan vara ett bra läge att köpa eller om du bör avvakta. Du kan också använda dig av simpel teknisk analys för att avgöra när du ska köpa. Exempelvis kan du använda ett gyllene kors som köpsignal, detta beskriver vi närmare i denna artikel.

Ett exempel på hur man kunde använt ett så kallat gyllene kors som köpsignal i bitcoin. När den blå linjen (glidande medelvärde 50) korsar den röda (glidande medelvärde 200) är det ett tecken på trendvändning.

Tänk på att kryptomarknaden är extremt volatil och ingen kan förutspå prisutvecklingen i någon tillgång. Prishistorik ska därför helst användas som ett supplement till övrig analys.

Om du vill använda en indikator som visar högintressanta områden att köpa i kan du använda denna indikator. Den visar områden där stora banker och institutionella investerare köper och säljer.

Du kan handla bitcoin och andra kryptovalutor hos MarketsKlicka här


Trovärdighet och rykte

Du vill investera i en kryptovaluta som folk är positiva kring. Undvik scams och kryptovalutor med ett dåligt rykte.

Kanske tycker du att en viss kryptovaluta låter spännande, men om den har liten trovärdighet hos den breda massan är sannolikheten stor för att många andra inte vill investera i den.

Undersök därför om den gällande kryptovalutan är respekterad på nätet. Detta kan du göra genom att googla dess namn och se vad folk generellt säger om den.

Det kan vara en bra idé att leta efter varningssignaler. Du kan exempelvis googla kryptovalutans namn och “scam” för att se om den verkar trovärdig. Det har nämligen funnits flera scams i kryptovärlden de senare åren. Ett av de mest kända är Onecoin som anses vara ett ponzibedrägeri. Det uppskattas att tiotusentals svenskar valde att investera i den så kallade “kryptovalutan”.

Onecoins “grundare” Ruja Ignatova. Miljontals människor världen över investerade i den så kallade kryptovalutan Onecoin mellan 2015 och 2017. Det finns dock inga bevis som styrker att Onecoin är en faktiskt existerande kryptovaluta.

Att investera i ett seriöst kryptoprojekt är ett enkelt sätt att öka sannolikheten för en lyckad investering. Att verifiera vem som ligger bakom ett kryptomynt (token) går snabbt och det kan spara dig för framtida besvikelser.

Spread the love