Tre aktier som kan bli den nästa Tesla

Publicerad: 11. januari 2022

En av de branscher som har gått bäst de senaste åren är fordonsindustrin, framförallt en specifik del av den. För som de flesta vet sker det en förskjutning inom bilbranschen från bensin och diesel till el. Tesla-aktien har stigit i raketliknande hastighet, men finns det fler aktier med liknande potential i branschen?

Här ser vi på vilka bilproducenter som kan bli den nästa Tesla.

Lyxiga bilar med stark batteriteknik

Lucid Motors grundades 2007 och fokuserade ursprungligen på att utveckla batterier för elbilar, vilket innebär att deras batteriteknik är i toppklass. Detta ger vissa fördelar vad gäller prestanda på bilarna. Lucid Air kan köra över 80 mil på en laddning och det sätter dem i framkant vad gäller räckvidd. Detta är avgörande för att kunna bli en ledande aktör på elbilsmarknaden.

Företaget började sälja och leverera sin Air Dream lyx-sedan i slutet av oktober, och till ett pris på 169 000 dollar – över 1,5 miljoner kronor – är det tydligt att Lucid går efter lyxsegmentet. Bilen kommer till Sverige 2022 och den billigaste modellen som du kan beställa i USA är Lucid Air Pure med priser från 69 900 dollar.

Lucid Motors bil “Lucid Air”

Med över 17 000 reservationer av de fyra Lucid Air-modellerna är efterfrågan stor och det är ett gott tecken att reservationerna är spridda på alla modeller, både lyxmodellerna och de “billigare” modellerna. Lucid Motors börsnoterades tidigare i år genom en så kallad SPAC och det gav dem 4,4 miljarder dollar som de kommer att använda till att finansiera sina 2022-aktiviteter. Företaget håller nu på att producera och leverera fordon, utöka produktionskapaciteten till 50 000 enheter per år, rulla ut alla fyra versionerna av Lucid Air och förbereda lanseringen av Lucid Gravity SUV.

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här

Ledningen för Lucid Motors kommer från välrenommerade företag som Tesla, Apple och andra stora företag inom tech- och finansvärlden, och det i sig ger en tro på att företaget kommer att kunna hålla vad de lovar. Lucid Motors största styrka är dock batteritekniken som, som sagt, är bland de ledande på marknaden. Det ger en solid grund och en tro på att företaget kommer att kunna konkurrera på den extremt konkurrensutsatta elbilsmarknaden.

Amazon-stödd elbilstillverkare accelererar produktionen

Rivian Automotive börsnoterades för några månader sedan och företagets marknadsvärde är redan i nivå med biltillverkaren Fords. Under en tid var priset till och med ännu högre. Faktum är att Ford är delägare (12%) av denna komet på elbilsmarknaden samtidigt som Amazon äger 20% av företaget.

Rivians teknik, precis som Lucid Motors, är imponerande. Företagets R1T-modell, som är en elektrisk pickup, har en beräknad räckvidd på ca. 550 km, mätt mot Fords motsvarande F-150 Lightning, som har en räckvidd på 370-480 km.

Efter noteringen står Rivian med hela 11,9 miljarder dollar i kontanter och det tillåter dem att expandera aggressivt. Målsättningarna är höga och företaget ska först och främst leverera de många beställningar som redan lagts. Rivian meddelade nyligen att de kommer att öppna produktionsanläggningar i Atlanta, USA, och planerar sedan att öppna en fabrik i Europa i slutet av 2023.

Rivian R1T pickup-truck

Den avgörande fördelen med företaget är partnerskapet med Amazon, vilket kan vara en fördel på flera olika nivåer. Dels finns tillgång till en stor pengatank, dels kan Amazon visa sig vara Rivians största kund de kommande åren. Amazon har redan beställt 100 000 elbilar från Rivian.

Som i stort sett alla elbilstillverkare är förväntningarna på Rivian enorma. Det kan visa sig vara ett tveeggat svärd. Om man lyckas leverera produkten har Rivian en enorm potential, men skulle bolaget underprestera kan aktiekursen snabbt falla. En sak kan du dock vara relativt säker på: Kursen på Rivians aktie kommer inte att stå stilla de kommande åren.

Nio – Det kinesiska alternativet

Innan Lucid och Rivian kom på börsen var det den kinesiska elbilstillverkaren Nio som hade investerarnas fokus. Till skillnad från de två nyare konkurrenterna är Nio dock redan i full gång med leveranser och har nu levererat över 142 000 fordon totalt. Som jämförelse planerar Lucid att leverera 20 000 bilar till 2022, medan Rivian har cirka 55 000 reservationer för sin R1T pickup.

Nio har haft problem med sina leverantörskedjor, men i övrigt är stämningen optimistisk kring bolaget, som av analytiker anses ligga tre år före Lucid och Rivian i sin utveckling. Det kan alltså vara ett bra val för investerare som värdesätter erfarenhet snarare än outnyttjad potential.

En av den kinesiska biltillverkarens Nio’s bilar

Orderböckerna är fortfarande fulla, kundnöjdheten är stor och marknaden förväntar sig mycket av Nio under 2022. Bolaget förväntas lansera tre nya produkter nästa år, vilket kan göra att det kan återta en del av de marknadsandelar som de tappat till deras rivaler. Flera analytiker ser nu en köpmöjlighet i Nio igen.

Andra möjligheter i sektorn

Bland de kinesiska utmanarna till Tesla och Nio finns företag som Xpeng och Li Auto, som också är värda att utforska.

Inom den traditionella bilindustrin är det också full fart i omställningen från bensin och diesel till el. Här kan man lyfta fram bland andra Ford och Volkswagen, men i stort sett alla traditionella bilföretag är på väg in på den nu hårt konkurrensutsatta elbilsmarknaden.

Spread the love