Undgå marknadens fallgropar – 5 vanliga trading-misstag

Publicerad: 7. juli 2021

Det pratas ofta om vad du ska göra för att lyckas som trader. Men minst lika viktigt är det att förstå vad du INTE ska göra. Ingen trader är felfri, men genom att vara medveten om vanliga trading-misstag undviker du att det går helt galet.

Det finns många fallgropar på de finansiella marknaderna. Vissa av dem är uppenbara och undviks av de flesta, medan andra är svårare att upptäcka. Av denna anledning finns det också flera vanliga trading-misstag som begås av även de bästa och mest erfarna marknadsaktörerna.

Begår du allt för många misstag kan det skicka ditt trading-konto i graven.

Det är inte heller möjligt att undvika att begå misstag när du börjar trada. Om du å andra sidan har en önskan om att tjäna pengar på trading är det viktigt att du lär dig av dessa misstag. I den här artikeln tittar vi på några av de vanligaste misstagen som nya traders begår.

Kanske får du också en idé om vad du kan göra för att undvika dem?

I vår nya e-kurs lär dig bland annat om enkla, konkreta strategier som kan förbättra möjligheterna för framgång för nya traders. Läs mer och anmäl dig kostnadsfritt till ”Kickstarta din daytrading” här.

Gå med i vår Facebook-grupp - Svenska daytradersKlicka här

[ez-toc]

För många positioner

Detta är kanske det vanligaste felet, och ett som de flesta gör eller har gjort. Många traders handlar helt enkelt för mycket.

Faktum är att de mest konservativa traders hävdar faktiskt att du inte bör ha mer än en position öppen åt gången.

Många av oss har dock svårt att motstå frestelsen och spänningen med att ständigt ha pengar på spel i marknaden. Av den anledningen lyckas många komma med bra (eller mindre bra) skäl till att ta trades. Vissa har också speciella förmågor för att identifiera handelssignaler som faktiskt inte existerar.

Om du handlar för mycket minskar detta drastiskt sannolikheten för att slå marknaden över tid.

Försök att ändra din inställning till “kvalitet före kvantitet“. Det är minst lika viktigt att vara medveten om eventuella skäl till varför en trade INTE kommer fungerar som att hitta skäl till varför den KAN sluta bra.

Övertänka situationen

Detta påminner lite om punkten ovan, men i stället för antalet positioner handlar det om antalet tankar som maler runt i hjärnan.

Många traders tänker för mycket på trading. De överanalyserar grafer och letar efter rätt ingångar i marknaden, även om de inte finns. Detta slutar ofta med att tradern tar positioner som han eller hon normalt inte skulle ta och som inte står i deras trading-plan.

I en sådan plan bör du också planera in tid då du INTE sitter framför skärmen och följer marknaderna. Då blir trading-fria perioder även en del av din strategi.

Svarta hål

Det finns många fallgropar i tradingens värld. En av de farligaste är nyheterna.

Vissa refererar till det ständiga nyhetsflödet som ett “svart hål”. Om du inte ser upp med vilka nyheter du tar del av och hur du reagerar på dem riskerar du att falla hårt och djupt.

Många traders letar efter (bra) skäl till varför deras handel kommer att lyckas. Med all tillgänglig information online är det alltid möjligt att hitta argument som stöder ens egna. Detta kallas confirmation-bias.

Finansmedia påverkar också på andra sätt. Vissa intalar sig själva att de “vet” vad som kommer att hända baserat på nyheter och väljer därför att göra en handel baserad på denna information.

Detta är en riskfylld sport och anledningen är att sådana nyheter nästan alltid redan är inprisade i kursen när du köper aktien eller tillgången. Med andra ord, de “smarta pengarna” handlade på informationen innan den blev tillgänglig för dig.

Kanske känner du igen dig själv här, eller kanske har du bekantat dig med uttrycket “buy on rumours, sell on news”?

Lita på dig själv

När du väl har tagit en position i marknaden måste du sitta på den enligt din strategi och plan. Detta låter kanske banalt, men sanningen är att allt för många syndar på denna front.

Om du har lagt tid på att analysera en handel finns det vanligtvis ingen anledning till att ändra den strax efter. I de allra flesta fall kommer du att uppleva den högsta avkastningen, genom att inte justera dina positioner.

Detta är dock ett vanligt trading-fel som många gör. De fifflar med ordern när de ser att deras position går i rött efter de öppnat den, utan någon anledning alls. Du kommer att uppleva många trades med röda siffror. Om du får panik helt eller delvis över detta kommer du dessvärre att förlora mycket pengar.

Undvik att lägga för mycket fokus på enskilda positioner. Det är en längre serie av trades som avgör om du blir en framgångsrik trader. Låt därför traden utveckla sig (om inte något mycket speciellt händer) och låt marknaden stå för “tänkandet”.

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här

Springa efter tåget

Här är ett scenario du kommer att utsättas för regelbundet: Du har sett en kraftig marknadsutveckling, men av någon anledning kom du inte med på tåget.

Då är det extra irriterande att se kursen utvecklas precis som du trodde, och det blir frestande att ta gå in i marknaden, även om entryn är något sämre. Men se upp, det här är ofta en dålig idé.

Du bör i stället vänta på att nästa möjlighet dyker upp. Även om vi vet hur frustrerande det är att se vinsterna – som kunde ha varit dina – växa sig större och större.

Men lyckligtvis; efter en tid på marknaden kommer du att upptäcka att nya och lika bra (eller bättre) möjligheter ständigt dyker upp.

Om du vill testa dina krafter med finansmarknaden och trading rekommenderar vi online-mäklaren Markets. Här kan du handla både aktier och ett brett utbud av CFD-produkter med hävstång. Kom ihåg att all handel är förknippad med risk, men förhoppningsvis vet du det efter att ha läst den här artikeln.

Spread the love