Analytiker ser ingen övre prisgräns i ”okänd” metall

Av Publicerad: 1. juli 2021

Privata råvaruinvesterare investerar huvudsakligen i välkända produkter som guld, silver, koppar och olja. Priset på de mer “okända” metallerna palladium och platina får inte lika mycket uppmärksamhet, men kanske är det här de bästa köpmöjligheterna finns?

Många förknippar platina med exklusiva smycken, men metallen är också en mycket viktig råvara och används i ett antal industriella applikationer, inte minst vid tillverkning av katalysatorer i fordonsindustrin.

Palladium har många av samma egenskaper som platina och används främst vid produktion av katalysatorer. Ändå har ”spreaden” mellan de två ädelmetallerna skjutit i höjden.

Vad händer? Och vilka möjligheter skapar detta?

Låt oss börja med att se på diagrammet för de två metallerna:

Bli en skicklig trader – Anmäl dig till kostnadsfri e-kursKlicka här

Det är konstigt att två sådana liknande metaller utvecklas så olika. Låt oss titta närmare på vad som kan vara en del av anledningen.

Skillnader och likheter mellan platina och palladium

Platina och palladium har mycket gemensamt. De är väldigt sällsynta, de ser nästan exakt likadana ut och de är båda ädelmetaller med relativt liknande fysikaliska och kemiska egenskaper. De är också båda platinametaller (resten är rutenium, rodium, osmium och iridium). Som nämnts är både platina och palladium efterfrågade av fordonsindustrin och är helt essentiella i katalysatorer.

Men det finns också intressanta skillnader mellan metallerna, och dessa ger oss en antydan till varför priserna har gått var sin väg:

  • En biprodukt: 80% av det som produceras av palladium är faktiskt en biprodukt av nickel- och platinaproduktion. Det innebär att det tar tid innan produktionen anpassas till efterfrågan. Detta har bidragit till att dagens palladiummarknad är så pass stram.
  • Lagring: Båda metallerna kan lagras lätt. Platina är dock ett favoritinvesteringsobjekt, och de globala lagrena av platina står för över 300 års konsumtion. När det gäller palladium verkar det inte som om någon vet hur stora lagrena är, men Bloomberg har nyligen spekulerat i ett till två år. Stora lager kommer att kunna minska prisfluktuationerna medan små lager kan varna för extrema priser.
  • Användning inom fordonsindustrin: Palladium används främst i katalysatorer för bensinbilar, medan platina används i katalysatorer för dieselbilar. Detta har stora konsekvenser.
Både palladium och platina används i fordonsindustrin.

Översvämning skapar problem

Ryska Norilsk Nickel är världens största producent av palladium, men också en mycket stor producent av platina. De senaste åren har företaget varit en vandrande miljö- och säkerhetskatastrof, och i vintras skapade översvämningar i två av företagets gruvor stora problem.

I mars sänkte företaget sin guidance för årets produktion av platina och palladium med cirka 20 ton. Detta uppgår till ca. 5% av den totala världsproduktionen av metallerna, och priset på palladium fick en boost. I efterhand har goda framsteg rapporterats när det gäller att dränera gruvorna, men vi kommer knappast att återgå till det normala omedelbart.

Händelsen har mer eller mindre på egen hand vänt marknadsbalansen för palladium i år. Så då blir det lageravdrag, men av vilka lager?

Än så länge kan jag inte se någon smärtgräns för hur dyrt palladium kan bli.

Tor Klaveness, analytiker hos daytrading.se
Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här

Diesel – Plötsligt inte så “hot” längre

Alla kommer ihåg dieselskandalerna för några år sedan. Det var främst Volkswagen som drabbades, men flera andra tillverkare fick också ett skott i armen. Samtidigt ökade debatten om diesel egentligen var så smart och i flera storstäder var det plötsligt tal om begränsningar för användningen av dieselbilar.

Nu, några år senare, har vi glömt skandalerna, men intresset för dieselbilar har minskat avsevärt och denna trend verkar fortsätta:

Fallande intresse för dieselbilar kommer att minska efterfrågan på platina avsevärt de kommande åren. Elbilar har inga katalysatorer, och när produktionen av elbilar minskar kommer behovet av både platina och palladium att minska.

Strängare utsläppskrav

Det blir allt strängare utsläppskrav, inte minst i Kina, som också är världens största bilmarknad. Diagrammet nedan visar hur de strängare kraven bidrar till ökad konsumtion av främst palladium:

Substitut och ökad produktion

I en bensindriven familjebil går det åt 2-6 gram palladium. Med dagens växelkurs och råvarukurs blir den 1600-4700 kronor. Hittills har biltillverkarna inga alternativ till palladium och kostnaden vi kan förvänta oss kommer att överföras till konsumenterna.

Det handlar om stora summor, och inte överraskande arbetar den tyska industrigiganten BASF med en teknik som gör det möjligt att använda platina i katalysatorer för bensinbilar. Detta kan dock tidigast implementeras i bilar från 2023.

Den kraftiga prisökningen på palladium har också lett till att gruvföretag ser på palladium som något mer än en biprodukt och flera nya gruvor kommer att tas i drift. Men det tar lång tid att starta en gruva, så många av dessa frukter tror jag inte kan skördas förrän det skrikande behovet av palladium inte längre finns.

Om tio år kommer många av oss att köra elbilar, så då kommer priset på metallerna troligen att vara lägre.

Platina eller palladium – hur investera?

Det finns mycket som tyder på att marknaden för palladium kommer att förbli mycket stram de närmaste två till fem åren. Det höga priset börjar bli en huvudvärk för bilindustrin, men kostnaden kommer att överföras till konsumenterna.

Än så länge kan jag inte se någon smärtgräns för hur dyrt palladium kan vara. Och små lager gör detta extra intressant.

Gå med i vår Facebook-grupp - Svenska daytradersKlicka här

Palladium är alltså en metall som är intressant att handla på kort sikt, men långsiktiga positioner kan vara väl så intressanta. Titta på teknisk analys och tänk noga över hur stora positioner du eventuellt ska ta – då detta är en volatil råvara.

Jag skulle också följa vad Norilsk Nickel gör – det kan ha stor inverkan på priset. Detta betyder dock inte att jag också rekommenderar att investera i företaget. Aktien är alldeles för dyr, och den operativa och politiska risken är stor.

När det gäller platina tror jag att det finns mycket som tyder på att den kommer att fortsätta i sidled, även om mycket beror på vad som händer med guldpriset då de två ädelmetallerna korrelerar.

Hos nätmäklaren Markets kan du spekulera i platina eller palladium (plus andra varor) som CFD-kontrakt.

Spread the love