Guldpriset: Utbrott bekräftat, hur högt kan det gå?

Publicerad: 2. april 2024

Det pågår en guldrush just nu och priset på ädelmetallen befinner sig på all time high (2260 USD). Vad händer med guldpriset och är det nu du ska köpa?

I början av december förra året skrev vi denna artikel om att ett historiskt utbrott i guldpriset höll på att ske. Detta utbrott anses nu bekräftat enligt oss då månadsgrafen för mars stängde över nivån 2070.

Riktkurser för guldpriset

I artikeln nämnde vi också en riktkurs för guld på 2600-2700 USD-området. Detta antagande baseras på en simpel (men ofta tillförlitlig) metod där vi ser på den föregående trendens längd och applicerar samma avstånd på den nya trenden. Här har vi använt två olika trender och i båda fallen hamnar vi i området runt 2600-2700 USD:

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här

Riktkurser för guld varierar naturligtvis beroende på vem du frågar. En av de mest erkända experterna i Norden är råvarustrategen Ole S. Hansen från Saxo Bank. I en artikel från den 26 mars uppskattar Ole S. Hansen att guldpriset kan nå mellan 2300 och 2500 USD i år. Ole S. Hansen menar att guldet får stöd av fortsatt geopolitisk oro och centralbanksköp. Ökad efterfrågan hos privatpersoner i Kina och Indien hjälper också för närvarande guldpriset att stiga.

Många experter undrar dock fortfarande varför guldpriset stiger så kraftigt just nu. Normalt sett drivs guldpriset främst av räntor och dollarkursen, men ingen av dessa två faktorer kan helt förklara den nuvarande nivån i guld.

Kan guldets utveckling vara ett tecken på att allt fler länder och ultrarika fruktar konfiskering av sina dollar, liknande det som händer i Ryssland just nu? I så fall kan det höga guldpriset vara det första tecknet på att något mycket, mycket större är på väg för världen, antingen ekonomiskt eller geopolitiskt. Det är bara tiden som kan utvisa detta.

Köpa nu eller vänta?

Om du vill köpa guld men tycker att priset har stigit för mycket kan du hoppas på en korrektion. I så fall kan nivån runt 2150-2200 vara intressant då detta område var det senaste som lyckades skicka priset högre. Här kan det med andra ord finnas en del köpordrar som kan få kursen att fortsätta upp:

Om du också tror att guldpriset ska vidare upp kan du handla råvaran på Markets. Här handlar du med hävstång och till ett relativt litet spread.

Kom ihåg att det aldrig finns några garantier för att priset fortsätter att stiga. Det är viktigt att du gör din egen analys och endast satsar pengar som du har råd att förlora.

Spread the love