Investerare i “extrem rädsla” efter börsfall

Publicerad: 28. september 2023

Investerare befinner sig just nu i en situation av “extrem rädsla” för första gången på sex månader, i alla fall enligt CNN:s brett citerade index “Fear and Greed-index”.

Indexet, som tittar på en handfull av parametrerar, inklusive nivån på Cboe Volatility Index VIX, bättre känd som “rädslans index”, pekar nu på “extrem rädsla” för första gången sedan 15 mars, då marknaderna fortfarande återhämtade sig från kollapsen av Silicon Valley Bank.

Vill du försöka profitera på börsfallet genom så kallad blankning/korta marknaden? Läs då längre ner i denna artikel om hur du gör.

Flera skäl till rädslan

Förutom Vix ser Fear and Greed-index på annan data, bland andra antalet New York Stock Exchange-noterade aktier som handlas på 52 veckors högsta jämfört med antalet som handlas på 52 veckors lägsta, enligt CNN: s webbplats.

Aktiviteten på optionsmarknaden tas också i betraktning i form av fem dagars put-to-call-ratio, som för närvarande ligger på 1.07, också den högsta nivån sedan mars.

Det signalerar att efterfrågan på puts, som representerar en försäkring mot ytterligare börsförluster, har överträffat efterfrågan på calls, som representerar en satsning på att ett aktieindex eller en enskild aktie kommer att stiga.

Det är intressant att notera att det enda index som inte visade på “rädsla” eller “extrem rädsla” var spreaden mellan skräpobligationer (”junk-bonds”) vs. investment-grade spreads, som inte har rört sig särskilt mycket trots att de långa statsobligationsräntorna har stigit.

Amerikanska aktier pendlade mellan vinster och förluster hela dagen på onsdagen när S&P 500 SPX kämpade för att undvika vad som skulle vara den femte röda dagen på åtta dagar. S&P 500 ökade med 0.2% till 4,82 onsdag, medan Nasdaq Composite COMP handlades 0.5% högre och Dow Jones Industrial Average DJIA dröjde kvar i rött med en nedgång på 16 poäng, eller 0.1%, till 33,599.

De amerikanska aktierna har sjunkit sedan Federal Reserve tillkännagav prognoser förra veckan som visade att de planerade att hålla sitt mål för referensräntan över 5% fram till 2024, längre än investerarna hade förväntat sig. Stigande statsräntor och en stärkt dollar har av analytiker skyllts för att vara en stor del av orsakerna till börsfallet den senaste tiden.

Kom ihåg att denna typ av paniksituationer på aktiemarknaden också används av investerare och traders till att inta en motsatt position, i detta fall att gå lång aktiemarknaden. Anledningen till det är att rädslan ibland är överdriven och många ser en möjlighet för att profitera på den.

Så kan du tjäna pengar på fallande marknader

Om du tror att marknaden kommer att falla kan det vara frestande att blanka aktier eller breda index (exempelvis S&P 500). Att blanka betyder att du säljer marknaden, en del kallar det även att “korta” eller att “gå kort”. Oavsett vad du kallar det betyder det att du satsar på kursfall. Du kan alltså tjäna pengar även under röda börsdagar.

När du kortar marknaden innebär det inte att du stänger öppna positioner. Istället väljer du, som nämnt, att spekulera i ett marknadsfall och på så sätt få en positiv avkastning i en nedåtgående kursutveckling.

Två huvudskäl till varför investerare kortar marknaden är:

  • Du tror att marknaden (aktier, råvaror, index etc.) kommer falla och därför vill tjäna pengar på detta.
  • Du äger aktier och fruktar att marknaden står inför ett fall. Du har dock långsiktig tro på aktierna och vill därför inte sälja, bland annat för att det kan vara svårt att komma in i positionerna igen. Därför kortar du marknaden, något som innebär att även om dina aktier skulle falla i värde så skulle din kortposition ge vinst. På detta sätt ”låser” du portföljen genom en kortare, turbulent period. Detta kallas även att “hedga”.

Var och hur kan du blanka?

Om du är van vid att handla aktier hos en traditionell mäklare har du kanske hört att du blankar genom att du säljer lånade aktier.

Därefter satsar du på att kunna köpa tillbaka dessa till ett lägre pris när aktiens ursprungliga ägare vill ha de lånade aktierna tillbaka. Detta innebär att du, förutom risken för att marknadsnedgången aldrig inträffar, också riskerar att inte veta när aktierna kommer att återkallas. När detta sker måste du köpa tillbaka aktierna till det aktuella marknadspriset.

Idag finns det dock en lång rad nätmäklare där du handlar så kallade CFD-kontrakt. Ett CFD (Contract for Difference) är ett kontrakt med en motpart (mäklaren) som avspeglar kursutvecklingen i den underliggande tillgången. Du äger alltså inte den fysiska aktien, råvaran eller valutaparet, men ingår ett kontrakt med motparten som innebär att du får betalt om kursutvecklingen går som du tror. Går kursen emot dig, är det du som ska betala till motparten.

Läs mer om CFD-er här

En av fördelarna med denna typ av kontrakt är att det är mycket lättare att korta vilken som helst marknad. När du inte äger den underliggande tillgången lånar du inte aktier från andra, utan du spekulerar bara i ett prisfall mot din nätmäklare. Detta innebär också att du kan korta alla typer av produkter.

Videon nedan visar hur man öppnar en kort position på handelsplattformen AvaTrade.

Tänk på att CFD-kontrakt handlas med hävstång. Det innebär att positionerna är lånefinansierade och innebär därför en högre risk. Läs mer om risker med CFD-er här.

Blanka aktier och breda index

I videon ovan visar vi hur du kan blanka en aktie (Deutche Bank). Men hos de flesta nätmäklare, inklusive AvaTrade, kan du korta alla produkter som finns tillgängliga på handelsplattformen. Det innebär att du har möjlighet att tjäna pengar på alla fallande marknader, oavsett om det är aktier, index, valutor, råvaror eller liknande. Tänk dock på att det kan finnas olika kostnader beroende på vilken produkt du köper.

En av de mest populära produkterna är hela aktieindex. Ett index är en samling värdepapper som du kan investera i. Du känner kanske till indexet OMX30, som består av de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen, det tyska DAX eller Dow Jones-indexet i New York.

När du investerar i ett index skyddar du dig mot de kraftiga rörelserna som kan uppstå i enskilda aktier. I stället följer du den allmänna utvecklingen på en hel marknad. Om du tror att en viss marknad kommer att sjunka kan du därför välja att korta detta genom att ingå ett CFD-kontrakt med din nätmäklare.

Många av indexen namnges dock med något olika namn av nätmäklarna. På AvaTrade hittar du till exempel S&P 500 under ”USA 500” och DAX under ”DE40” eller ”Germany 40”.

Om du tror på stora nedgångar i ett index, trycker du bara på “Sälj” för att korta marknaden. Du gör motsvarande om det är en aktie du vill korta.

I videon nedan visar vi en inspelad live trade där vi kortar det tyska DAX-indexet med ett framgångsrikt resultat på 10 gånger insatsen:

Olika strategier

Längre upp i denna artikel nämner vi två vanliga anledningar till att blanka en marknad. En av dessa är möjligheten att skydda din långsiktiga portfölj (t. ex. aktier) som du inte vill sälja, mot ett kursfall.

Om vi för enkelhetens skulle säger att marknaden faller med 5% och du därför förlorar 5% av värdet av din portfölj kan du se till att samtidigt kort marknaden i tillsvarande storlek. Därmed undviker du i praktiken att förlora pengar på kursfallet.

En annan strategi kan vara att du använder någon form av teknisk analys och vill tjäna pengar på en tillfällig nedgång. Kanske har du exempelvis upptäckt en huvud-skuldra-formation i en aktie som vi beskriver i denna artikel. Det kan här vara ett bra tillfälle att korta marknaden när ”nacklinjen” bryts.

Om du vill lära dig fler effektiva strategier kan du lära dig flera i vår e-kurs Kickstarta din daytrading. Läs mer om kursen här.

Spread the love