Tre AI-aktier att plocka upp efter korrigeringen

Publicerad: 10. oktober 2023

AI – eller artificiell intelligens – har varit årets tema på aktiemarknaden och de mest framstående bolagen inom området har stigit med mellan 30 och 200 procent i år. Medan en korrektion pågår kan det vara en bra idé att titta på vilka aktier som ska plockas upp när börsstormen är över.

Nedan följer tre förslag på aktier som kan dra nytta av de möjligheter som AI kan ge företagen.

Är du intresserad av att lära dig mer om hur du framgångsrikt investerar i AI? Anmäl dig då till vårt kostnadsfria webbinarium onsdagen den 11 oktober kl. 20:00. Webbinariet kommer att hållas på engelska. Du kan registrera dig här.

AMD – ”the dark horse” inom AI

AMD har levt i skuggan av sin konkurrent NVIDIA i år. Aktiekursen har stigit med över 50% i år, medan NVIDIA har stigit med över 200%. Detta beror på att NVIDIA har varit bättre i den första omgången av kampen om marknadsandelar inom processorer för generativ AI.

AMD-aktien har sjunkit med nästan 30% från toppen i juni. Den främsta oron på marknaden är att AMD:s chips inte kan konkurrera med Nvidia, särskilt inte inom generativ AI. Detta är dock inte nödvändigtvis korrekt.

En av AMD:s utmaningar har varit bristen på stöd för programvara och drivrutiner, vilket har gjort det svårt att köra AI-modeller på AMD-processorer. Nvidia, å andra sidan, har ett moget ekosystem för programvara, CUDA, vilket ger dem en bestående konkurrensfördel eftersom det gör det svårt för utvecklare att byta från ett system till ett annat.

GPU:er (Graphical Processing Units) är en avgörande pusselbit i spelet om var intäkterna kommer att hamna i den första vågen av AI-revolutionen.

AMD håller dock på att förbättra sin ROCm-programvaruplattform för att bättre stödja sina processorer, så detta är ett positivt tecken. Dessutom säljer AMD sina GPU:er till en enorm rabatt på cirka 40% jämfört med NVIDIA. Företaget är på rätt spår med sitt MI300-chip, som sägs vara AMD:s mest komplexa chip någonsin och i nivå med NVIDIA:s bästa produkter. Detta gör att AMD är på väg att ge sig in i kampen om marknaden för generativ AI, som förväntas uppgå till 1,3 biljoner USD år 2023.

GPU:er – Graphical Processing Units – är en avgörande pusselbit i spelet om var intäkterna kommer att röra sig i den första vågen av AI-revolutionen.

AMD har tidigare varit underdog i kampen mot Intel och har därför gott om erfarenhet av att vara “lillebror”, och denna erfarenhet kan utnyttjas när de nu måste hävda sig på en ny marknad. Optimalt sett bör investerare överväga att diversifiera över både NVIDIA och AMD, då båda bolagen har goda långsiktiga utsikter.

Airbnb – den digitala resebyrån

Det amerikanska reseföretaget Airbnb har haft ett starkt fokus på AI under de senaste åren och Airbnb integrerar nu artificiell intelligens som en central del av sin verksamhet. Det kan ge företaget en ännu starkare position i resebranschen under de kommande åren.

Airbnb planerar att nylansera sin app i maj 2024 och AI kommer då att stå i centrum för plattformen. Det innebär att istället för att söka efter en destination med vissa filter påslagna, kan du ha en så kallad “konversationssökning” med Airbnb. Du kommer att kunna chatta med Airbnbs chatbot på samma sätt som du chattar med Chat-GPT, vilket kommer att göra det mycket enklare att hitta de bostäder och semestrar du vill ha. Tanken är att du ska få tillgång till en allvetande digital resebyrå, vilket kommer att göra din sökupplevelse före resan mycket bättre. Sammantaget kommer Airbnb att stärka sin produkt avsevärt med dessa initiativ.

Den amerikanska reseplattformen förväntar sig också att avsevärt förbättra sin kundservice med hjälp av generativ AI och rapporterar produktivitetsvinster på cirka 30% för sina utvecklare. Det verkar alltså som att företaget kan vara väl positionerat för att dra nytta av generativ AI.

Alphabet – ledande inom AI

Teknikjätten bakom sökmotorn Google, företaget Alphabet, har haft en anmärkningsvärd utveckling under det senaste året. Efter en nedgång i aktiekursen under 2022 har bolaget sett betydande ökningar under 2023, främst på grund av sina innovationer inom artificiell intelligens.

En av de mest spännande utvecklingarna är introduktionen av generativ AI, som kan skapa innehåll på egen hand. Denna teknik har redan integrerats i flera av Googles kärntjänster och hjälper kunder att skriva e-postmeddelanden eller utkast till projekt. Ännu viktigare är att Alphabets primära intäktskälla, digital annonsering, drar nytta av denna AI-teknik, vilket stärker företagets position på marknaden. Generativ AI hjälper annonsörer att utforma mer effektiva kampanjer och förbättrar deras annonsresultat. Sammantaget gör Alphabets kontinuerliga fokus på AI och dess robusta finansiella ställning det till en attraktiv investering. Lägg därtill att Alphabet förväntas lansera sin nya språkmodell Gemini under de kommande månaderna, som enligt rykten ska vara ännu bättre än GPT-4. Detta kan ge en potentiell uppsida för aktien så snart marknaden har avslutat sin korrigering.

Köpa efter korrektionen – eller i flera omgångar?

Aktiemarknaden befinner sig just nu mitt i en korrektion efter de stora uppgångarna tidigare i år. Om du vill investera i aktier är det vettigt att försöka köpa dem när denna korrigering närmar sig sitt slut, och det finns därför en kortsiktig tidsrisk med att gå in i aktier. Om du vill minimera denna timingrisk kan du överväga att köpa i flera omgångar. På så sätt kommer tidpunkten för det enskilda köpet att spela mindre roll. När du tittar på de senaste topparna på aktiemarknaden bör du dock också komma ihåg att tidigare resultat inte är en indikator på framtida resultat. Det finns ingen garanti för att dessa toppar kommer att nås igen.

Är du intresserad av att lära dig mer om hur du framgångsrikt investerar i AI? Anmäl dig då till vårt kostnadsfria webbinarium onsdagen den 11 oktober kl. 20:00. Webbinariet kommer att hållas på engelska. Du kan registrera dig här.

Denna artikel är sponsrad av Vontobel, som gärna vill berätta om de möjligheter som deras certifikat erbjuder. Daytrading.se har skrivit texten och står bakom budskapet.

Spread the love