Pålitlig köpsignal: Guld nära prisexplosion

Publicerad: 8. mars 2022

En enorm så kallad Cup and handle-formation håller på att bildas i guldpriset. Om mönstret bekräftas, säger teknisk analys att guldet kan stå inför en enorm prisstigning den kommande tiden, hela vägen upp till drygt 3000 USD. Detta skulle innebära en uppgång på runt 50% från dagens nivåer.

Guldpriset har sedan sommaren 2020 befunnit sig i en större korrektionsfas. De senaste veckorna har dock priset brutit igenom betydande motståndsnivåer och det ser nu ut att närma sig den förra toppen på 2075 USD, som sattes den 7 aug 2020.

Om priset bryter igenom denna nivå, fulländas en gigantiskt Cup and handle-formation som påbörjades 2011 (se bild ovan). Vid en sådan situation kan det enligt teknisk analys förväntas att priset ska upp samma avstånd som koppens höjd. Detta skulle innebära prisnivåer på dryga 3000 USD. Ett eventuellt breakout kan ske de kommande timmarna eller dagarna, då guldpriset i skrivande stund ligger nära den förra toppen.

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här

Dessa prisuppskattningar bygger på klassisk Cup and handle-teori och är självklart inga garantier. Men mönstret anses vara en av de mest pålitliga köpformationerna och används av traders och investerare över hela världen.

Längre ner i artiklen kan du läsa mer om hur du handlar med Cup and handle-mönstret.

Hur handlar jag guld?

Det troligtvis enklaste sättet att spekulera i guldpriset är genom så kallade CFD-kontrakt hos nätmäklare som Markets.com. Här köper du inte fysiskt guld, utan istället kontrakt vars värde korrelerar med rörelserna i guldpriset.

Hos Markets.com hittar du kontraktet under namnet “Gold”. Detta handlas med en hävstång på 1:20, vilket innebär att din eventuella avkastning blir 20 gånger större. Tänk dock på att risken också blir motsvarande stor.

Det finns också alternativ för dig som vill exponeras mot guld. Du kan naturligtvis köpa fysiskt guld, men detta kan vara omständigt för privatinvesterare samtidigt som det kräver att du själv förvarar det.

Du kan också spekulera i guldpriset via att köpa ett gruvbolag, exempelvis Barrick Gold, som är ett av de mest erkända gruvbolagen i världen. Barrick Gold kan också handlas som CFD-kontrakt hos Markets.com, då med en hävstång på 1:5.

Inspiration

Denna artikel är blott tänkt som inspiration, det är inte en köprekommendation. Historisk avkastning är aldrig någon garanti för framtida avkastning. Kontrollera din risk och handla endast för pengar som du har råd att förlora.

Så bildas Cup and handle-mönstret

Cup & handle-mönstret förekommer på alla tidsintervaller, som 1-minutsgrafen, och på större intervaller som dags- eller månadsgrafen. Det uppstår när priset faller ner, varpå priset stabiliseras, går upp och så småningom når området av den tidigare toppen.

Bli en skicklig trader – Anmäl dig till kostnadsfri e-kursKlicka här

Kursen har nu bildat en U-form, eller “koppen” i vår Cup & handle.

Priset faller sedan tillbaka lite, går sedan upp, och nu har handtaget i vår Cup & handle bildats.

När du ser detta mönster kan det vara ett tecken på att ett köp-läge kan uppstå. Se exempel på bilden nedan:

Cup & handle-mönstret liknar en tekopp i sin form. Det är ett av de äldsta och mest pålitliga handelsmönstrerna.

Entry

I en Cup & handle finns det alltid en slags dubbeltopp-formation. Du kan välja att köpa när kursen tar ut den högsta punkten av dessa toppar. Se exempel nedan:

Alternativ entry

En alternativ entrymetod är att du avvaktar att köpa tills kursen har brutit igenom motståndet, samt att utbrottet skett med en markant högre volym jämfört med tidigare dagar:

En nackdel med denna metod är att du riskerar att gå miste om en del av uppgången. En fördel är att du har lite mer bekräftelse då kursen har brutit igenom. Men kom ihåg att det inte finns några garantier för att signalen lyckas. Priset kan mycket väl falla tillbaka efter kursen har brutit upp, ett så kallat “falskt utbrott”. Därför är det viktigt att alltid använda en stop loss.

Bli först med att få gratis trading-videos. Följ vår YouTube-kanalKlicka här

Target

Minimumkursmålet i uppåtgående riktning svarar till distansen mellan kroppens botten och toppen av handtaget. Se bilden nedan:

I detta fall hade du fått en risk/reward på drygt 1:3 då koppens handtag var ca. 1/3 av skålens höjd. Du kan självklart använda dig av andra exit-strategier. Om du vill ha förslag på några effektiva metoder rekommenderar vi denna artikel. Här kan du bland annat lära dig hur du kan ta vinsten med hjälp av så kallade Fibonacci extension-nivåer.

Vill du lära dig fler strategier?

Lär dig effektiva strategier i vår kostnadsfria e-kurs “Kickstarta din daytrading“.

Kursen är gjord av oss på daytrading.se ihop med våra systersidor daytrader.dk och daytrader.no. Tillsammans är vi Skandinaviens största nätverk för traders. Vi har samlat all vår kunskap och kokat ner den till det väsentligaste – de metoder vi anser är de mest effektiva för dig som vill komma i gång med daytrading.

I kursen lär du dig bland annat hur du handlar med flera effektiva och välfungerande strategier. Du får också betydande kunskap om riskhantering och psykologi som är två avgörande faktorer för att få framgång inom trading. Vi har fokus på pedagogik och effektivitet, och därför hoppas vi att kursen både är inspirerande och tidsbesparande.

>>> Läs mer och anmäl dig till kursen här

Spread the love