Steffen är deltidstrader – och har en avkastning på 111%

Publicerad: 1. mars 2023

Kanske har dansken Steffen Andersen en naturlig talang för trading. Eller så var han lyckosam som tidigt hittade en strategi som passade honom.

Säkert är i alla fall att den 39-årige IT-specialisten fick en rivstart som trader, faktiskt så bra att han i dag kan titulera sig deltidstrader. Och på det sättet skiljer han sig från majoriteten av alla aspirerande traders, som vanligtvis får ta mycket stryk i början.

Steffen har endast handlat i mindre än ett år, men har ändå uppnått en imponerande avkastning på 110,51 %. Innan han ens började handla plöjde han igenom högar av trading-böcker för att vara så påläst som möjligt. Steffens historia är unik, dels för att han har blivit en lönsam trader så snabbt, dels för att han uteslutande handlar danska C25-aktier.

Vi har intervjuat Steffen om hans strategi och om hur han organiserar sin vardag så att han kan syssla med trading samtidigt som han har ett heltidsjobb.

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här
Steffen har ett heltidsjobb och handlar aktier vid sidan av sitt arbete.

Varför började du med trading?

Jag köpte några Maersk-aktier i början av förra året då jag läste att de skulle komma med stor utdelning till våren. Och så kom jag av en slump över boken “Daytrader” (skriven av grundarna av daytrading.se, red.), och den gav mig verkligen blodad tand.

När jag ger mig in i något, så gör jag det grundligt, så jag började att läsa en massa böcker. Jag läste ett 20-tal trading-böcker förra året och i år har jag redan läst 2-3. Runt den 1 juli förra året började jag handla mer aktivt på ett vanligt aktiekonto. Jag fick en rivstart med en avkastning på 71,8 % 2022, samtidigt som marknaden som helhet föll relativt mycket. En del av nyckeln till de goda resultaten är att jag ofta är in och ut ur positionen samma dag och går efter små vinster, och därmed har jag kunnat undvika nedgången som drabbade hela marknaden.

Steffens avkastning på aktiekontot är markerad med blått medan avkastningen på det danska C25-index-avkastningen syns i gult.

2023 har jag valt att uppgradera lite och handlar nu på ett annat konto med ett större kapital. På detta konto har jag haft en avkastning på 22,53% under årets två första månader. Jag satsar på att tradingen kan ge mig en avkastning mellan 60-180% av den intäkt som jag får från mitt vanliga arbete som IT-specialist.

Steffens avkastning på aktiekontot är markerad med blått medan avkastningen på det danska C25-index-avkastningen syns i gult.

Vilken strategi använder du dig av när du tradar?

Till skillnad från många andra handlar jag endast danska aktier från C25-indexet. Jag går endast lång (köper) i aktier – jag blankar aldrig. Jag använder inte heller hävstång, men å andra sidan kan jag investera 50% av mitt kapital i en enskild aktie. Jag går oftast snabbt in och ut ur aktierna. De flesta positionerna öppnas och stängs samma dag och varar allt från minuter till några timmar. När jag vågar gå stort in i en enskild aktie beror det delvis på att jag vet att de största danska bolagen är solida aktier som sällan tar de riktigt stora fallen. Det finns dock undantag, till exempel när Novozymes och Chr. Hansen fusionerades, vilket orsakade stor volatilitet. Jag var lyckosam här då jag stängde en position (med positiv avkastning) i Novozymes på fredagen, och på måndagen stängde aktien i -15%.

Min strategi har utvecklats längs vägen. När jag började hade jag en rätt mekanisk strategi där jag tittade på tidigare stöd- och motståndsnivåer, samtidigt som jag använde RSI-indikatorn för att hitta potentiella nivåer där marknaden var överköpt eller översåld. Det är fortfarande en del av min strategi, men nu har jag utvecklat den något. Jag vill att det ska finnas en kombination av minst två element som får marknaden att vända och en aktie går upp. Jag tittar också på price action för att bekräfta riktningen, och så tittar jag på volym för att bekräfta ett “bullish pressure”, som visar att aktien troligtvis kommer att gå upp.

Idag agerar jag lite mer subjektivt och tar nu in fler element i mina övervägningar. Jag tittar bland annat på hur hela börsen har utvecklats. Till exempel hur världsindexen har rört sig under natten. Jag tittar också på orderdjupet, det vill säga om det finns några tunga ordrar runt den nivån där jag vill köpa, och så ser jag till att aktien som jag vill köpa är i en uppåtgående trend. I slutet av dagen ser jag på hur aktien har rört sig under dagen, det ger mig en känsla för hur mycket aktien kan fluktuera andra dagar och hur mycket den kan stiga i genomsnitt, och detta kan jag använda för att avgöra vid vilken punkt jag ska ta min vinst i aktien.

Vill du daytrada? Vi rekommenderar tradingplattformen Markets.comKlicka här

Du har ett heltidsjobb som IT-infrastrukturspecialist och du har två barn. Hur får du det att passa ihop tidsmässigt?

Jag planerar affärerna mycket. Det äger rum på kvällen. Jag ställer in alarm som plingar när kursen når de kritiska nivåerna så är jag redo att placera en order. Den noggranna förberedelsen gör att jag kan lägga mindre tid på det dagen efter, och då kan jag till exempel lägga fem minuter under en paus på jobbet för att lägga en order eftersom jag har gjort analysen dagen innan. Jag kan även jobba hemma vissa dagar, vilket gör att jag får lite mer tid till tradingen.

Vilka egenskaper har du som gör dig till en bra trader?

Jag är väldigt målinriktad när jag ska lära mig något nytt. Jag lärde mig själv att spela gitarr som 25-åring och startade sedan ett metalband där vi skrev eget material och spelade för publik en handfull gånger om året – tyvärr är vi inte längre aktiva. Jag tror att man måste sätta sig in i saker och ting ordentligt, så jag började också med att läsa böcker i flera månader innan jag började handla aktier. Jag tror att man måste ha en lite nördig personlighet för att lyckas med det. Man måste besitta en stark inre drivkraft. Det finns inte riktigt någon utbildning för detta så du måste lära dig själv.

Steffen Andersen lärde sig spela gitarr vid 25 års ålder och startade sedan ett metalband.

Utöver det tror jag att man också måste ha en stor portion ödmjukhet och veta att det inte nödvändigtvis är så lätt som många vill göra det till. Jag har ofta hört att “Marknaden kommer att göra dig ödmjuk”, och det tycker jag stämmer. Du kan se hos de olika mäklarna hur många procent av alla traders som förlorar pengar, och det är ganska många. Så man måste respektera marknaden.

Vilka är dina framtidsplaner?

Om jag fortsätter att vara lönsam och kan tjäna min egen lön på trading så kommer jag nog så småningom att ta språnget och försörja mig som trader på heltid.

Spread the love