Tesla köper Bitcoin för 12,7 miljarder kronor

Publicerad: 8. februari 2021

Tesla meddelade på måndagen att företaget har köpt bitcoin för 12,7 miljarder kronor. Detta anges i en rapport till den amerikanska finansinspektionen, SEC.

Företaget säger i tillkännagivandet att de har köpt bitcoin för att “diversifiera och maximera avkastningen på de av våra medel som inte ska användas för att stödja vår operativa verksamhet.”

Förutom köpet av bitcoin meddelade Tesla också att företaget kommer att börja acceptera bitcoin som betalning för deras produkter. Detta gör Tesla till den första stora biltillverkaren som accepterar kryptovaluta som betalning.

Nyheten fick timmarna efter tillkännagivandet priset på bitcoin att skjuta upp till en ny rekordhög nivå på ca. 44 800 dollar – en ökning med 13% på några timmar. Samtidigt steg Teslas aktie med 2% i pre-market, innan USA marknaden öppnade på måndagen.

Du kan handla bitcoin och andra kryptovalutor hos MarketsKlicka här


Transaktionen kommer några veckor efter Teslas VD Elon Musk’s tweets om bitcoin och dogecoin. I flera fall har Musk mycket direkt varit inblandad i att påverka marknaderna för båda kryptovalutorna. När det nu visar sig att Musk’s företag har köpt bitcoin under samma period kommer det utan tvekan att finnas kritiska röster som kommer att fokusera på om Musk har hjälpt till att manipulera marknaderna via sina tweets.

Teslas grundare har flera gånger de senaste veckorna uttalat sig om kryptovaluta, bland annat i en intervju i chat-appen Clubhouse för drygt en vecka sedan. ”Jag tycker för närvarande att bitcoin är en bra sak och jag är en anhängare av bitcoin. Jag tror att bitcoin är nära att accepteras av konventionellt finansfolk, sa Elon Musk vid det tillfället.

Samtidigt, i måndagens börsmeddelande, varnar Tesla investerare för att bitcoin historiskt sett har varit mycket volatil och tillägger att detta kan fortsätta i framtiden.

Teslas förvärv av kryptovalutan representerar en investering av en betydande andel av företagets fria medel. Företaget hade mer än 159 miljarder SEK i finansiella reserver i slutet av 2020, enligt det senaste börsmeddelandet.

Bitcoinmarknaden har vuxit explosivt de senaste åren. 2020 ökade kryptovalutan med 300%.

Du kan handla bitcoin och andra kryptovalutor hos MarketsKlicka här


Spread the love