Trading: Så undviker du att känslorna tar över

Publicerad: 5. juli 2022

Om du har prövat på trading har du säkert redan upplevt det. Gröna siffror gör att du känner dig oövervinnerlig, medan röda siffror och fallande aktiekurser får dig att gå i panik och fatta förhastade beslut.

Här är därför tre sätt att hjälpa dig att kontrollera dina känslor när du tradar. Förhoppningsvis kan detta leda till att du tjänar (ännu) mer i marknaden.

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här

Backtesting. Backtesting. Backtesting.

Om du överhuvudtaget ska kunna skapa en positiv avkastning med din trading är det helt avgörande att du handlar med en backtestad strategi. Detta innebär att du går tillbaka och tittar historiskt hur strategin har presterat för att se om det finns en så kallad ”edge” i den.

När du har gjort detta och sett att din strategi fungerar, vet du vad du kan förvänta dig av den. Detta kommer göra att du blir lugnare när du handlar med den live och det blir bland annat lättare att acceptera förluster. Om du vill lära dig mer om backtesting rekommenderar vi denna artikel.

I vår trading-grupp Nordic Traders skickar vi ut trading-signaler som bygger på robusta backtestade strategier. Gå med helt gratis i Nordic Traders trial.

Sätt gränser

Många som börjar med trading gillar spänningen och adrenalinkicken som kommer med att sätta pengar på spel. Detta gör att många känner att de måste handla varje dag – dygnet runt.

Så bör det inte vara, åtminstone inte om du vill få framgång med din trading.

Under en dag kommer både kropp och huvud att vara bättre lämpade att handla vid vissa tillfällen än andra. Du kanske till exempel fungerar bäst under timmarna mellan frukost och lunch. Eller så kanske det är på eftermiddagen när den amerikanska marknaden har öppnat?

Hitta din “sweet spot” så snart som möjligt och sätt upp en regel för dig själv att du endast får handla under denna period. Kort och gott: Lär dig att säga stopp.

Att lära sig att säga stopp är en väsentlig del i att lyckas med trading.

Hitta en mentor

Det bästa sättet att lära sig nya färdigheter är att låta en expert visa dig hur du gör dem. Du behöver inte uppfinna hjulet igen. Många har redan gjort samma resa som du ska göra och du kan lära dig av deras insikter och misstag.

Försök att hitta DIN Mr. Miyagi.
Gå lång eller kort? Vi rekommenderar tradingplattformen Markets.comKlicka här

När du ska hitta en mentor är det viktigt att det är en som är duktig och pålitlig, samt att dennes metoder passar dig och din tradingstil.

Om det är någon som vill ha betalt för sina tjänster är det viktigt att du gör research på personen – börja med att googla personen för att se att det inte rör sig om en scammer. Fråga också efter dokumenterad avkastning och undersök om den lägger upp sina trades och analyser före eller efter de har hänt.

En bra mentor är någon som hjälper dig att bygga upp dina färdigheter som trader. Den berättar inte bara för dig VAD du ska göra – den visar också HUR du gör det. Den hjälper dig att utveckla färdigheter som tålamod, disciplin och förmågan att vara i marknaden även när den inte är till din fördel.

Bli en skicklig trader – Anmäl dig till kostnadsfri e-kursKlicka här

Spread the love