Varning: Europas ekonomi står i en extrem situation

Publicerad: 31. maj 2022

EU:s ledare har precis kommit överens om att fasa ut mycket av Rysslands oljeimport till slutet av året. Därmed kan Ryssland komma med ett svar som lätt kan kasta in Europa i en mycket djup lågkonjunktur.

Redan i april stängde Ryssland gasen för Polen och Bulgarien och i förra veckan var det Finlands tur. Men om Ryssland fortsätter sina straffåtgärder och plötsligt stänger av gasen till hela EU kommer situationen att bli extremt dyster för hela kontinenten.

Mottag våra beprövade trading-signaler - GratisKlicka här

Energiransonering kommer med största sannolikhet att behövas, och ett bud från flera europeiska banker är att europeisk BNP kan falla med runt 3-4%. Det låter kanske inte som särskilt mycket, men det räcker för att kasta EU in i en djup lågkonjunktur.

Det kommer till stor del att vara oljan som ska kompensera för bristen på gas, och enligt många analytiker kommer det att innebära oljepriser som kort kan hoppa till 140-170 dollar, om Ryssland gör ett snabbt och omfattande stopp för naturgasleveranserna till EU.

En prognos för oljeprisets utveckling fram till Q1 2023. Källa Macrobond och Jyske Bank.
Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här

På samma sätt kommer den amerikanska dollarn sannolikt att stiga ytterligare. Detta beror på att kapitalet söker sig mot säkrare hamnar i USA, som fortsatt har världens mest likvida finansmarknad.

Den negativa effekten på aktier i Europa kommer också att bli stor. Priserna har redan sjunkit kraftigt sedan nyår, men ett högt energipris kommer att sätta hård press på europeiska produktionsföretag, och det kommer att sprida sig som en löpeld och med all sannolikhet få aktiekurserna att falla ytterligare.

Graf över kursutvecklingen i S&P 500 i år. Ska aktiemarknaden ner ytterligare?

Krisens storlek beror till stor del på hur centralbankerna kommer att reagera. Problemet är att ekonomin redan är pressad av inflationen, och detta tvingar just nu både Fed och ECB att höja räntorna för att dämpa inflationen.

Under en svår energikris kan dock ECB och i viss mån Fed bli tvungna att hålla styrräntorna oförändrade för att råda bot på krisen. I värsta fall kan detta skjuta upp inflationen ytterligare och göra en mjuklandning för ekonomin nästan omöjlig på lång sikt.

I dagens upplaga av Dagbladet Børsen har oljestrategen Jan Bylov från Jyske Bank inga tvivel:

“Det är ett extremt scenario som vi tittar på nu”, säger han.

Bli en skicklig trader – Anmäl dig till kostnadsfri e-kursKlicka här
Spread the love