Därför kan börsnedgången vara över

Publicerad: 9. juni 2022

Har aktiemarknaden bottnat eller kommer börserna fortsätta att falla? Frågan ställs dagligen och åsikterna är delade. En av Norges ledande finanspersonligheter skymtar ljus i tunneln.

Den globala aktienedgången 2022 har varit betydande och flera av världens ledande index är nere på ett tvåsiffrigt antal procent. Åsikterna om vägen framåt är delade. Och som investerare och trader är det svårt att veta vem man ska lyssna på.

Daytrading.se rekommenderar Markets för handel med olja, valuta och aktier Klicka här
Ingen vet vilken väg marknaden tar.

I förra veckan kom två av världens största banker med sin syn på marknaden. Goldman Sachs hävdade att rädslan för lågkonjunktur – en av drivkrafterna bakom nedgången – är överdriven, medan JP Morgan-chefen Jamie Dimon var mycket mer pessimistisk.

– Investerare bör förbereda sig. En ekonomisk orkan är på väg, frågan är bara hur kraftfull den kommer att bli, sa Dimon på en investerarkonferens i New York.

Oavsett om du tror på Goldman Sachs eller JP Morgan kan det vara på sin plats att nämna den amerikanske investeringsanalytikern Ken Fishers “2/3-regel”. Den säger att de första 2/3 (i termer av tid) av en björnmarknad innehåller 1/3 av börsfallet. De sista 2/3 av fallet sker under den sista tredjedelen av björnmarknadsperioden.

Här är fem saker du bör tänka på om du investerar i en björnmarknad.

En av Norges mest meriterade traders, Peter Warren, ser dock tecken på att Fishers regel inte gäller denna gång.

– Mina parametrar har ändrats de senaste veckorna. Från att ha varit extremt negativ tycker jag att vi har sett positiva tecken i marknaden den senaste tiden, säger Warren i den norska podcasten Tid er penger.

Gå lång eller kort? Vi rekommenderar tradingplattformen Markets.comKlicka här

MOVE-indexet

En avgörande faktor bakom årets aktienedgång har varit kraftigt stigande räntor.

Volatilitetsindexet (VIX), som berättar om nervositeten bland aktieinvesterare, har du säkert hört talas om. Men VIX har också ett mindre känt syskon, MOVE-indexet (Merrill Lynch Option Volatility Estimate). Detta representerar förväntningarna hos investerare på den amerikanska räntemarknaden.

En titt på MOVE-indexet visar att volatiliteten för optioner på amerikanska räntebärande värdepapper steg kraftigt fram till början av maj. Den senaste månaden har dock indexet fallit successivt, från ca. 135 de första dagarna i maj till drygt 100 i skrivande stund.

En lugnare räntemarknad kan tyda på att det blåser, även på börserna.

– Att volatiliteten på den amerikanska obligationsmarknaden faller markant, även i perioder med stigande räntor, är en viktig indikator i mitt sökande efter en botten i aktiemarknaden, förklarar Peter Warren.

Kommer mörkret på börsen att avtaga den närmaste tiden?

Japanska yen

Det har varit en tråkig vår för den japanska yenen. Ett kraftigt fall, framför allt mot den amerikanska dollarn, har väckt stor uppmärksamhet. Från början av mars fram till månadsskiftet april/maj, under en period då börserna var extremt turbulenta, försvagades yenen kraftigt.

I början av maj vände trenden och yenen började återigen stärkas försiktigt mot dollarn. Peter Warren tror att detta kan vara ett fundamentalt, makroekonomiskt tecken på att aktiemarknaden har fått fotfäste igen.

PS. Under den senaste veckan har turbulensen i valutaparet USDJPY intensifierats. Under de första handelsdagarna i juni har den japanska valutan tappat styrka på nytt, och den närmar sig nu sin svagaste nivå (mot dollarn) på nästan två decennier.

En starkare yen kan vara ett bra tecken för aktiemarknaden.

Tycker du att valutamarknaden är spännande? Då ska du kolla in vår nya tjänst, Nordic Traders. Här får du dagliga handelssignaler (många från valutamarknaden) direkt till din mobil. Signalerna har testats över lång tid och har levererat utmärkt avkastning under flera år.

Läs mer och anmäl dig till Nordic Traders här.

Bitcoin

Världens största kryptovaluta har också tappat stort i värde under 2022. Det som av många ses som framtidens “store of value” har i år betett sig som en volatil teknologiaktie. Korrelationen mellan bitcoin och NASDAQ-indexet har varit tydlig.

Under vintern och våren beskrevs prisnivån på 30 000 dollar som mycket kritisk. Ett fall under detta var i mångas ögon likt “Armageddon” för kryptovalutan. Från 30 000 var det banat för ytterligare fall till 20 000 dollar eller, i mångas ögon, ännu lägre.

I början av maj kostade en bitcoin mindre än 30 000 dollar för första gången sedan sommaren 2021 och den 12 maj föll kryptovalutan ända ner till ca. 25 000 USD under dagen. Men bitcoinpriset återhämtade sig direkt och har sedan dess dansat mellan 29 000 och 31 000 dollar.

Bitcoin har inte krossats än.

Peter Warren menar att bitcoin-golvet runt 30 000 dollar indikerar en stabiliserad börs.

– Bitcoin har blivit en del av marknadens risktillgångar. Då är det naturligt att se på kryptovalutan som en indikator på marknadens riskaptit, säger Warren.

Bli en skicklig trader – Anmäl dig till kostnadsfri e-kursKlicka här

VIX

Rörelserna och trenderna i MOVE-index (se ovan) har även setts i det mer välkända VIX-indexet. VIX nådde en topp i början av mars när nivån klättrade till 36,45. I början av maj låg indexet åter på nästan samma nivå.

Läs mer om hur VIX-indexet fungerar här.

Den senaste månaden har VIX sjunkit ca. 30 % och handlas i skrivande stund på nivåer runt 25. Enligt Peter Warren kan det betydande fallet i VIX-indexet, trots fortsatt volatilitet på aktiemarknaden, tyda på att investerare inte längre är villiga att betala mer för att försäkra sina positioner.

VIX-indexet är komplext, men mäter i stora drag aktiemarknadens förväntningar på framtida volatilitet (i S&P 500). Stigande VIX-nivåer korrelerar ofta med fallande aktiemarknader och vice versa.

– Alla dessa faktorer har fått mig att gå från att vara ganska pessimistisk å marknadens vägnar till att tro på en uppgång. Inledningsvis tror jag dock att uppgången blir en rekyl, eftersom tillväxtförväntningarna på marknaden fortfarande är för höga, säger Peter Warren.

I denna artikel kan du läsa om andra faktorer som kan hjälpa dig med att identifiera en botten i marknaden.

Vad tror du? Ska marknaden upp eller ner under sommaren?

Hos Markets.com kan du spekulera i både japanska yen, bitcoin, VIX och globala index. Genom CFD-kontrakt erbjuder mäklaren möjlighet att både gå lång och kort i ett stort antal olika marknader.  

Spread the love